Din ce în ce mai mulți membri ai Partidului Democrat din SUA sunt „îngrijorați” de planurile administrației Joe Biden, a declarat Jon Schweppe, director de politici la American Principles Project, pentru Sky News Australia.

Biden va fi nevoit să crească masiv fiscalitatea

Expertul e de părere că președintele SUA va avea mult de furcă până să obțină aprobarea Senatului pentru enormul său buget de 6 trilioane de dolari. Motivul? Cheltuielile uriașe nu pot fi acoperite decât printr-o creștere de proporții a fiscalității. Schweppe susține că mulți aleși democrați și-au „exprimat îngrijorarea” cu privire la cheltuielile gigantice pentru infrastructură prevăzute American Jobs Plan și American Families Plan.

„Va fi foarte dificil să fie aprobate. Pentru că, după cum știți, Senatul este împărțit jumătate-jumătate între republicani și democrați. Ceea ce înseamnă că democrații au o marjă extrem de mică. Mai mult, o mulțime de democrați din Senat și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la unele dintre majorările de impozite care ar putea fi necesare pentru a susține aceste cheltuieli”, susține Jon Schweppe.

Biden crește cheltuielile la cel mai înalt nivel de după război

Joe Biden intenționează să investească în infrastructură, educație, asistență medicală și, de asemenea, să mărească cheltuielile federale la cel mai înalt nivel de la al doilea război mondial în cadrul planului său de 6 trilioane de dolari.

Conform planurilor sale, cheltuielile totale ar urma să crească până la 8,2 trilioane de dolari până în 2031, cu deficite de peste 1,3 trilioane de dolari în următorul deceniu.
Planurile fac parte din agenda „în două părți” a președintelui de a actualiza infrastructura americană și de a extinde „rețeaua de siguranță socială” ca parte a planului său american de locuri de muncă și a planului american pentru familii, scrie ziarul britanic Daily Express.

Din păcate pentru americani, Joe Biden pare să-și fi început cu stângul mandatul. În SUA se vorbește de la o vreme despre „stagflation„, o perioadă de inflație în care, simultan, are loc și o scădere accentuată a producției de bunuri. America a mai trecut printr-o asemenea perioadă nefastă în anii 70 ai secolului trecut, când la putere se afla un alt președinte democrat- Jimmy Carter, astăzi în vârstă de 96 de ani.