Administrația lui Joe Biden a luat decizia de a închide o investigație din epoca lui Donald Trump asupra institutului Wuhan. Locație aflat în centrul teoriei „scurgerilor” din laboratorul Covid-19, a anunțat marți CNN. Efortul Departamentului de Stat de a dovedi că virusul Covid își are originea într-un laborator chinez ar fi fost oprit de Biden din cauza îngrijorărilor cu privire la „calitatea muncii” – dar va ridica semne de întrebare cu privire la potențiala mușamalizare a originii reale a pandemiei. Mai ales că un nou raport publicat de presă susține că angajații de la Institutul de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit înainte ca China să dezvăluie focarul.

Ancheta a fost lansat în toamna anului trecut de către subordonații secretarului de stat de atunci Mike Pompeo, relatează CNN, citând surse apropiate acestei chestiuni. Știrea vine după ce ipoteza că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator a fost făcut publică zilele trecute. Un raport-bombă publicat de Wall Street Journal săptămâna aceasta susținea că trei angajați de la Institutul de virologie Wuhan s-au îmbolnăvit și au trebuit să fie spitalizați în noiembrie 2019, cu săptămâni înainte ca China să dezvăluie focarului către lume.

Raportul publicat de WSJ a condus la apeluri reînnoite pentru o anchetă mai largă pentru a determina dacă Covid-19 ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, unde se crede că a început pandemia. Donald Trump a spus, la acel moment, că este sigur că virusul provine dintr-un laborator. Chiar și expertul în boli infecțioase al națiunii, dr. Anthony Fauci, a recunoscut că nu este „convins” că virusul apare în mod natural.

Controverse majore

Cei implicați în ancheta care a fost închisă spun că a aceasta fost un efort onest menit să analizeze dacă programul de arme biologice din China ar fi putut juca un rol în originea pandemiei, potrivit CNN.

Decizia de a pune capăt anchetei, care a fost executată în principal din biroul de control și verificare a armelor al Departamentului de Stat, a fost luată după ce oficialii Biden au fost informați cu privire la proiectele constatărilor echipei în februarie și martie a acestui an, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Au fost ridicate întrebări cu privire la legitimitatea constatărilor și proiectul a fost considerat a fi o utilizare ineficientă a resurselor, a explicat pentru CNN o sursă familiarizată cu decizia.

Surse implicate în ancheta din era Trump au respins criticile referitoare la calitatea muncii lor și au declarat CNN că obiectivul lor a fost de a examina cercetarea științifică și informațiile din comunitatea de informații din SUA, care a susținut teoria scurgerilor de laborator .

Ancheta ar fi condus la tulburări interne în Departament de Stat, deoarece unii au considerat-o ca o modalitate prin care administrația Trump politiza și învinovățea China pentru pandemia globală.

„Suspicios ca naiba”

Oponenții anchetei Departamentului de Stat au considerat efortul ca fiind alarmant, deoarece cei care lucrează la el păreau să-și ascundă rezultatele anchetei, au spus două surse. „Modul în care și-au făcut munca a fost suspect ca naiba”, a spus un fost oficial al Departamentului de Stat. „Practic, l-au desfășurat în secret, eliminând experții tehnici ai Departamentului de Stat și Comunitatea de Informații și apoi încercând să informeze anumiți oficiali superiori din cadrul agenției cu privire la„ concluziile lor provizorii ”chiar înainte de a anunța șefii departamentului pentru care au lucrat”.

În ultimele săptămâni ale administrației Trump, înalți oficiali din departament au cerut unui grup de oameni de știință din afară să analizeze descoperirile. Când oamenii de știință au analizat datele, în timpul unei întâlniri de 3 ore de la începutul lunii ianuarie, dovezile colectate până în acel moment au apărut neconcludente și greșite, au spus două surse.

„Mirosea rău, parcă pescuiau pentru a justifica concluziile prestabilite și a elimina experții care îi puteau critica ”, a spus fostul oficial familiarizat cu ancheta. „Motivul pentru toate acestea a devenit clar atunci când oamenii de știință adevărați au avut în cele din urmă șansa de a le vedea analiza, iar concluzia anchetei s-a destrămat”.

Departamentul de Stat recomandă prudență

Informarea l-a determinat pe asistentul secretar Chris Ford să trimită o notă către o mână de oficiali ai departamentului, inclusiv conducerea superioară, cerând prudență cu privire la constatările grupului. Ford a numit aspecte ale analizei „grav defectuoase” și a îndemnat oficialii „să nu sugereze că există ceva inerent suspect – și care sugerează o activitate de război biologic – cu privire la implicarea Armatei de Eliberare a Poporului la WIV în proiecte clasificate.”

Cu toate acestea, surse implicate în anchetă au declarat pentru CNN că munca lor a fost doar aceea de a examina obiectiv cercetarea și informațiile științifice.

Efortul administrației Biden de a investiga originile Covid-19 se concentrează mai mult pe susținerea anchetei Organizației Mondiale a Sănătății și pe cererea de transparență din partea Chinei.