Evenimentul Zilei > International > Drepturile omului și criza umanitară se înrăutățesc în Etiopia. SUA vor desemna un trimis special în zonă
Drepturile omului și criza umanitară se înrăutățesc în Etiopia. SUA vor desemna un trimis special în zonă

Drepturile omului și criza umanitară se înrăutățesc în Etiopia. SUA vor desemna un trimis special în zonă

Statele Unite ale Americii sunt preocupate de înrăutățirea crizei umanitare și a drepturilor omului din Etiopia. Secretarul de stat american a anunțat numirea unui trimis special pentru Cornul Africii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a atras luni atenţia asupra înrăutăţirii crizei umanitare şi a drepturilor omului în Etiopia, inclusiv asupra riscului tot mai mare de foamete în regiunea disputată Tigray.

Discuție între Antony Blinken și premierul etiopian Abiy Ahmed

Antony Blinken a vorbit cu premierul etiopian Abiy Ahmed pentru a-i comunica aceste îngrijorări. Secretarul de stat american l-a îndemnat, de asemenea, să respecte angajamentele Etiopiei de a retrage trupele eritreene din Tigray, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Secretarul de stat american a menţionat, în același timp, numirea unui trimis special pentru Cornul Africii.Acesta a fost  anunţat că se va deplasa în Etiopia în zilele următoare.

Ofensivă guvernamentală împotriva Frontului Popular pentru eliberarea Tigray

Guvernul etiopian a lansat o ofensivă militară în noiembrie împotriva Frontului Popular pentru Eliberarea Tigray (TPLF) din nordul Etiopiei, care până în acel moment deţinea puterea în regiunea Tigray, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Ofensiva guvernului etiopian survine după ani de tensiune între TPLF şi guvernul central, într-un conflict care a determinat sute de mii de oameni să îşi părăsească locuinţele şi a provocat distrugeri pe scară largă.

Timp îndelungat Etiopia a negat că în Tigray ar fi prezente trupe eritreene. Ulterior, onducerea etiopiană a anunţat la începutul acestei luni că acestea vor fi retrase.

Conflictul din Etiopia nu este recent

Conflictul din Etiopia a izbucnit pe 4 noiembrie. Guvernul, în alianță cu forțele militare din Eritreea, a lansat o ofensivă asupra miliției rebele numită Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF). Premierul Etiopiei, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a spus parlamentului, pe 30 noiembrie că „niciun civil nu a fost ucis” în urma ofensivei. Mai multe mărturii ies acum la iveală despre urmările sângeroase ale confruntărilor, în special în rândul civililor.

De asemenea, aproximativ 800 de oameni au fost uciși într-un masacru care a avut loc, în luna noiembrie, la o biserică creștină din Axum, provincia Tigray, Etiopia. La Axum, credincioșii creștini cred că se află obiectul biblic Chivotul Legământului. Masacrul este cel mai sângeros episod raportat de la începutul conflictului din această regiune disidentă din nordul țării, măcinată de un război civil

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.