LE TEMPS: Directorul OMS atras în conflictul din Etiopia

LE TEMPS: Directorul OMS atras în conflictul din Etiopia sursă: arhivă

Armata etiopiană îl acuză pe doctorul Tedros că susţine regiunea disidentă Tigray, ţinta unei ofensive devastatoare .

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aflată în prima linie contra Covid-19 şi în plină introspecţie privind răspunsul său la pandemie, nu avea nevoie de o nouă polemică. Acuzat că este prea apropiat de Beijing la începutul pandemiei, directorul OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, este vizat din nou. Surprinzător, învinuirea vine din propria ţară, Etiopia, care a lansat pe 4 noiembrie o ofensivă devastatoare contra regiunii disidente Tigray.

Într-o conferinţă de presă, joi, la Addis Abeba, şeful statului major etiopian l-a acuzat pe Dr Tedros că militează activ pe lângă comunitatea internaţională ca aceasta să condamne Etiopia. Mai rău încă în ochii armatei etiopiene, directorul OMS ar acţiona pentru furnizarea de arme Frontului de eliberare al poporului tigreean (TPLF – prescurtat în engleză), care ţine cu o mână de fier această regiune din nordul Etiopiei şi sfidează guvernul federal de luni de zile.

„Ce se poate aştepta de la el?”

Directorul OMS nu a „neglijat nicio pistă” pentru a susţine TPLF, a acuzat generalul Berhanu. „Acest tip este el-însuşi membru al acestei echipe”, a continuat el vorbind despre Dr Tedros care a fost, din 2005 până în 2016, ministru al sănătăţii, apoi ministru al afacerilor externe pe când TPLF monopoliza puterea la Addis Abeba. „Ce poţi aştepta de la el? Nu ne aşteptăm să se alăture poporului etiopian şi să condamne” autorităţile tigreene, a conchis militarul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni, un oficial etiopian profera aceleaşi acuzaţii contra şefului OMS. Afirmaţiile sale au fost preluate de agenţia de presă oficială turcă, dar sub acoperirea anonimatului. Misteriosul oficial guvernamental era mai precis şi arăta spre eforturile făcute de directorul OMS pe lângă Egipt pentru ca acesta să înarmeze TPLF.

Or, Egiptul este în conflict cu Etiopia din cauza uriaşului baraj pe care aceasta îl construieşte pe Nilul albastru. „Să te aliezi cu Egiptul ar fi o trădare”, avertiza această sursă anonimă. Potrivit ei, Dr Tedros ar fi încercat de asemenea să convinga alte ţări din Africa de Est să-i susţină pe tigreeni. Aparent, zadarnic.

Nicio ţară africană nu a riscat să condamne deschis ofensiva Etiopiei, un „greu” african şi a doua ţară cea mai populată de pe continent, chiar dacă această operaţiune militară destabilizeză toată regiunea. Deja 36.000 de refugiaţi din Tigray au venit în Sudan. Şi ţările vecine ar putea fi atrase în acest conflict.

Weekendul trecut, TPLF a bombardat Eritreea, acuzată că susţine ofensiva trupelor etiopiene. Uniunea Africană se mărgineşte să ceară sfârşitul ostilităţilor. Organizaţia este prost plasată, deoarece sediul ei este la Addis Abeba şi ea l-a demis săptămâna trecută pe şeful securităţii sale.

Vânătoare de vrăjitoare

Guvernul etiopian s-a angajat într-o vânătoare de vrăjitoare. Poliţia federală a emis mandate de arestare contra câtorva zeci de ofiţeri de origine tigreeană acuzaţi de „trădare”.

Minoritatea tigreeană ocupa posturi cheie din armată şi din aparatul de securitate până la venirea, în 2018, a prim-ministrului Abiy Ahmed, pentru prima dată un oromo, grupul cel mai numeros în Etiopia. Faptul că se înăspreşte conflictul din Tigray pe linie etnică este îngrijorător pentru viitorul statului federal Etiopia, format dintr-un mozaic de popoare.

Se pare că Addis Abeba a trimis liste de angajaţi tigreeni anumitor organizaţii internaţionale. Căşti albastre tigreene, desfăşurate în Africa, ar fi fost înlăturate la insistenţa guvernului etiopian. Primul african care conduce OMS, doctorul Tedros, care are acces la toţi şefii de stat, apare ca o ameninţare pentru guvernul etiopian. Până astăzi, OMS a strălucit prin discreţie în ce priveşte conflictul din Tigray, lăsând alte agenţii ale ONU de la Geneva să avertizeze contra catastrofei umanitare în desfăşurare.

Joi seara, Dr. Tedros a reacţionat în sfârşit pe contul său de Twitter. „Eu nu sunt decât de o singură parte, aceea a păcii”, a dezminţit el. „Am inima zdrobită pentru patria mea, Etiopia, şi chem toate părţile să acţioneze pentru pace şi să garanteze securitatea civililor şi accesul la sănătate şi ajutor umanitar pentru cei care au nevoie”, a adăugat el. Vizând presupusele legături tigreene în străinătate, guvernul etiopian vrea să împiedice o internaţionalizare a conflictului. Dar diaspora este în fierbere. În Elveţia, un colectiv de tineri de origine tigreeană chema la manifestaţii vineri la Berna, pentru „a denunţa acest război”.

Nu e prima dată cand doctorul Tedros este urmărit de trecutul său etiopian. În timpul campaniei de candidat la şefia OMS, opozanţi ai regimului autoritar de la Addis Abeba au încercat zadarnic să se opună alegerii sale în 2017. Îi reproşau de asemenea că a minimizat epidemiile de holeră pe când era ministru al sănătăţii.

Dar Dr Tedros, născut la Asmara, capitala Eritreii, cand această ţară nu-şi câştigase încă independenţa, şi membru eminent al TPLF, este lăudat pentru că a contribuit la scăderea mortalităţii anumitor boli în Etiopia. I se datorează de asemenea întărirea personalului etiopian din sănătate. Ţara sa îi este astăzi prea puţin recunoscătoare.

Autor: Simon Petite

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR