Băncile din România vor acorda, din nou, credite avantajoase pentru tineri. Family Start și Student Invest, două programe de împrumut

Băncile din România vor acorda, din nou, credite avantajoase pentru tineri. Family Start și Student Invest, două programe de împrumut Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a anunțat că băncile din România vor acorda, din nou, credite avantajoase pentru tineri. Modificările programelor de creditare Family Start și Student Invest au fost votate, iar persoanele eligibile ar putea depune dosarul în câteva săptămâni.

Modificările la programele de creditare Family Start și Student Invest au fost votate. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că, în câteva săptămâni, băncile din România vor acorda, din nou, credite avantajoase pentru tineri.

În cazul programului Student Invest, suma maximă ce poate fi împrumutată este de 75.000 de lei. De asemenea, ministrul a precizat că sunt existe și categoriile persoanelor eligibile.

„O veste extrem de așteptată de tineri! Au fost votate modificările pe care ni le-au cerut, la programele de creditare Family Start și Student Invest. În câteva săptămâni, băncile vor acorda, din nou, creditele avantajoase, garantate de stat și cu dobândă plătită de Ministerul Familiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În programul Student Invest am făcut următoarele modificări:

  • Creștem suma maximă care poate fi împrumutată până la 75.000 de lei
  • Creștem vârsta solicitanților, care poate fi acum până la 40 de ani, nu doar 31 de ani
  • Extindem categoriile persoanelor eligibile: studenții, masteranzii și doctoranzii pot folosi banii pentru achitarea unor tratamente medicale, iar cei care sunt părinți pot plăti pentru educația sau activitățile copiilor (aparatură și instrumente pentru a-și urma abilitățile vocaționale).

Dobânda în acest program rămâne subvenționată 100% de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse”, a anunțat Gabriela Firea pe pagina personală de Facebook.

Schimbările pentru programul de creditate Family Start

Ministrul Familiei a anunțat și ce modificări au fost făcute cu privire la programul de creditare Family Start. În acest an, suma acordată este dublu față de anul trecut, familiile aflate la început de drum sau părintele care își crește singur copiii putând împrumuta până la 150.000 de lei.

„Familiile la început de drum sau părintele care-și crește singur copilul, până în 45 de ani, vor putea împrumuta în programul Family Start până la 150.000 de lei, dublu față de anul trecut. Am ajustat și pragul de venituri pentru familii, până la maximum 6.000 de lei net pentru fiecare membru, respectiv 7.500 de lei net pentru familiile monoparentale.

În cazul Family Start, banii împrumutați cu dobândă plătită 75% de Ministerul Familiei vor putea fi folosiți, printre altele, pentru:

  • educația și activitățile extrașcolare ale copiilor,
  • achiziția unor mașini second-hand de maximum 5 ani vechime sau autoturisme
  • speciale pentru persoanele cu dizabilități,
  • achiziția, construcția sau renovarea unei locuințe,
  • dotarea cu panouri fotovoltaice a unei case,
  • electrocasnice noi etc.

Am îmbunătățit astfel cele două programe de creditare, așa cum ne-au cerut tinerii și băncile partenere!”, a mai scris Gabriela Firea pe rețelele de socializare.

Ministrul Familiei a precizat că creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate. În 2022 au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum.

„Banii au fost folosiți în mod special pentru avans la o locuință, plata chiriilor și a taxelor de studii, achiziționarea echipamentelor IT, în special laptop-uri, efectuarea unor tratamente medicale și organizarea unor evenimente speciale”, a mai precizat ministrul.