Plafonul de credite Family Smart pentru familii și studenți, majorat. Care sunt condițiile și cine poate primi banii

Plafonul de credite Family Smart pentru familii și studenți, majorat. Care sunt condițiile și cine poate primi banii Tineri. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Guvernul a anunțat că pregătește majorarea plafoanelor pentru creditele acordate pentru familii și studenți.

Guvernul va majora plafoanele de credite pentru familii și studenți, prin intermediul Ministerului Familiei. În cadrul programului Family Start, acum se pot împrumuta până la 75.000 de lei, dar autoritățile vor ca sumă să ajungă la 150.000 de lei. De acest credit pot beneficia familiile cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani care au venituri lunare mai mici de 7.500 de lei.

Guvernul urmează să adauge pe listă și familiile monoparentale, dar și asistenții maternali. Cu ajutorul programului Student Invest, românii pot împrumuta maximum 50.000 de lei, dar suma va fi majorată la 75.000 de lei. În acest moment pot candida tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani, care sunt înscriși într-o unitate de învățământ superior.

Autoritățile doresc să crească limita de vârstă până la 45 de ani și să le permită și medicilor rezidenți să facă credit. Se vor extinde și categoriile de cheltuieli eligibile. Spre exemplu, autoturismul nu va fi obligatoriu să fie nou, așa cum este necesar în prezent. De asemenea, banii vor putea fi folosiți și pentru achiziția de electrocasnice și pentru alte nevoi. Pentru ambele credite, perioada de rambursare este de 10 ani iar dobânda este subvenționată la Family Start în proporție de 80% de stat, iar la Student Invest este subvenționată în totalitate, potrivit A3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă foto: Arhiva EVZ

Programe pentru studenți și familii

Programul pentru studenți se numește „Student Invest”, iar cel pentru familiile tinere „Family Start”. Românii au putut lua credite de pe 7 noiembrie 2022.

„Din 7 noiembrie, băncile sunt pregătite să primească solicitările tinerilor care vor să beneficiez de aceste programe de creditare cu garanția și dobânda subvenționată de stat, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Prin programul „Family Start”, tinerii până în 45 de ani și cu venituri nete până la 7.500 de lei pe familie/lună pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă - nu mai mult de 20.000 de lei, educația copiilor, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc. În programul național „Student Invest”, tinerii cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei. Banii pot fi cheltuiți pentru taxe de studii, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc. Pentru ambele programe, perioada maximă de rambursare este 10 ani, dublă față de orice alt credit de nevoi personale pe piață acum”, declarase Gabriela Firea.