Evenimentul Zilei > Actualitate > Avertisment pentru românii neîncrezători. Din cauza acestei boli se moare, din cauza vaccinului nu se moare
Avertisment pentru românii neîncrezători. Din cauza acestei boli se moare, din cauza vaccinului nu se moare

Avertisment pentru românii neîncrezători. Din cauza acestei boli se moare, din cauza vaccinului nu se moare

Valeriu Gheorghiță a explicat de ce este importantă vaccinarea, în condițiile în care riscurile apariției complicațiilor după imunizare sunt mici.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre reticența care planează în jurul vaccinului de la AstraZeneca. Și a afirmat, joi seară, că există 10 țări europene care vor continua să folosească serul produs de compania anglo-suedeză. Și asta în condițiile în care nu se vor impune restricții de vârstă.

„Sunt aproximativ 10 țări europene care au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca fără a se impune o limitare pe categorii de vârstă. Desigur, în completare cu o supraveghere extrem de atentă a tuturor reacțiilor adverse, cu o monitorizare și o investigare corectă din punct de vedere medical și cu o informare corectă a tuturor persoanelor legat de eventualele simptome de alarmă care trebuie să inducă această solicitare a unui consult medical.

Informații suplimentare, într-un material ce o să apară vineri

Sunt câteva lucruri importante pe care toată lumea trebuie să le știe dinainte de a se programa la vaccinare și după ce s-a vaccinat. Aceste detalii vor fi transpuse într-un material informativ care va fi elaborat mâine (n.r. – vineri) și care va fi pus pe site-ul platformei pentru a fi la dispoziția oricui. Va fi transmis și către centrele de vaccinare și cabinetele medicilor de familie.” A afirmat Valeriu Gheorghiță la B1 TV.

El a mai precizată că, din cauza virusului se moare, dar din cauza vaccinului, oamenii nu-și pot pierde viața. „Cu toții înțelegem îngrijorările, ezitările, preocupările de la acest moment, sunt normale, firești, empatizăm cu ele, însă deciziile trebuie luate bazându-ne pe informații științifice, pe dovezi, pe situația epidemiologică.

„Este important să înțelegem beneficiile vaccinării”

Astăzi, România, la fel ca celelalte state europene, nu este într-o situație favorabilă din punct de vedere epidemiolog. Din 100 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 peste 2,5 persoane își pierd viața. Din cauza acestei boli se moare, din cauza vaccinului nu se moare. Este important să înțelegem beneficiile vaccinării. Beneficiile sunt indiscutabile în prevenirea îmbolnăvirii, în reducerea spitalizării, a complicațiilor și a mortalității”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.