Evenimentul Zilei > Actualitate > Locuitorii Bistriței resping vaccinul AstraZeneca. Ce soluție a propus primarul
Locuitorii Bistriței resping vaccinul AstraZeneca. Ce soluție a propus primarul

Locuitorii Bistriței resping vaccinul AstraZeneca. Ce soluție a propus primarul

Locuitorii municipiului Bistrița nu sunt de acord să se mai vaccineze împotriva COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca, astfel că primarul a fost nevoit să găsească o soluție pentru a continua vaccinarea.

Primarul municipiului Bistrița solicită înlocuirea vaccinului AstraZeneca cu Pfizer la centrul de vaccinare amenjat de primărie.

Primarul Ioan Turc a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a cerut conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud să aducă vaccin Pfizer la centrul de vaccinare amenajat de municipalitate. Centrul de vaccinare în cauză funcţionează la sediul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa. În prezent, la acest centru se administrează serul produs de AstraZeneca, iar acest lucru a făcut ca numărul celor care se programează să scadă. Potrivit primarului, numărul celor care apelează se vaccinează a scăzut la 4 până la 6 persoane zilnic.

„Primăria Bistriţa a amenajat un spaţiu de vaccinare. În urma controverselor legate de vaccinul produs de AstraZeneca, e o realitate, numărul de oameni care apelează la serviciile pe care noi le punem la dispoziţie prin centrul de vaccinare propriu este unul foarte mic. n data de 12 aprilie, începe rapelul pentru AstraZeneca, după care, ţinând cont de faptul că unitatea noastră mobilă – pentru că am organizat şi o unitate mobilă care foloseşte vaccinul produs de Pfizer, vom trece pe Pfizer şi la centrul de vaccinare propriu”, a declarat primarul Ioan Turc.

Primarul a precizat că are și susținerea conducerii Direcției de Sănătate Publică pentru schimbarea soluției. Ioan Turc a precizat că, în prima fază, până la apariția controverselor legate de vaccinul AstraZeneca, numărul celor care se vaccinau la centrul amenajat de Primărie era de 60 de persoane pe zi. După apariția acestor controverse, numărul celor care au acceptat să se vaccineze a scăzut la 4 până la 6 persoane zilnic.

Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheoghiţă a anunţat joi că în România va continua vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. El a făcut aceste precizări după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului potrivit căruia formarea unor cheaguri de sânge trebuie înregistrată ca efect secundar „foarte rar” al vaccinului.

„Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu acelaşi vaccin. Persoanele care au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie cu vaccinul de la Astra Zeneca şi continuă vaccinarea cu un vaccin produs de o altă companie. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate care să prezinte succint care sunt semnalele de alarmă pentru care trebuie să solicite un consult medical”, a precizat Valeriu Gheorghiță.