Valeriu Gheorghiță, precizări legate de vaccinul AstraZeneca. Noile reguli de administrare

Valeriu Gheorghiță, precizări legate de vaccinul AstraZeneca. Noile reguli de administrare

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, a făcut precizări în legătură cu administrarea vaccinului AstraZeneca la persoanele care prezintă risc de tromboză.

Rapelul cu vaccinul AstraZeneca va fi anulat dacă apar tromboze după prima doză. Președintele Comitetului Național de Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a făcut acest anunț miercuri seara. El a precizat că românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face și rapelul.

Declarația sa vine la scurtă vreme după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse. Dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză, frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunțul momentului în privința vaccinului AstraZeneca. Ce a spus Agenția Europeană a Medicamentului

AstraZeneca poate să fie folosit în continuare

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură cauzală între vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge. Potrivit reprezentanților Agenției, apariția acestora poate fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. Chiar și așa, EMA a precizat că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca în continuare. Potrivit oficialilor europeni, efectele sunt extrem de rare și urmează să fie adăugate în prospectul care însoțește vaccinul.

„Beneficiile acestui vaccin sunt mai mari decât efectele secundare. Nu putem să confirmăm că aceste efecte, cheagurile de sânge, au apărut în urma vaccinării. Ele ar trebui raportate ca efecte secundare. Vom monitoriza efectele și rapoartele științifice și vom face alte recomandări în funcție de evoluție situației. Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Sistemul nostru de monitorizare funcționează”, au precizat oficialii EMA.

Comitetul de siguranță privind evaluarea riscurilor a menționat că vaccinul s-a dovedit foarte eficient și previne formele severe ale bolii.

„Vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experți din mai multe specializări”, au precizat oficialii EMA.