Avertisment lansat de salvamontiști pentru turiștii care se vor aventura la mari altitudini. Riscul va fi uriaș

Avertisment lansat de salvamontiști pentru turiștii care se vor aventura la mari altitudini. Riscul va fi uriaș Sursa: arhiva EVZ

Există pericol de avalanșă în mai multe zone montane, la mari altitudini, după cum au avertizat, vineri, salvamontiștii. Turiștii trebuie să fie extrem de precauți.

Există un risc ridicat de avalanșe la o altitudine de peste 1.800 metri în Făgăraș, Bucegi, Rodnei, Călimani, Ceahlău, Bistriței, Parâng, Șureanu, Țarcu şi Godeanu.

În urma ninsorilor ce se vor înregistra în zilele următoare se va depune un nou strat de zăpadă, local consistent. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc pe alocuri 2 metri. La supraîncărcări, se pot declanșa avalanșe, avertizează salvamontiştii, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune prognoza meteo pentru următoarele 48 de ore

Vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. În această noapte cerul va fi temporar noros în Carpații Meridionali și variabil în rest, iar sâmbătă și duminică cerul va fi noros în toate masivele. Se vor semnala ninsori, în această noapte local în Carpații Meridionali și izolat în rest, iar de mâine temporar în toate masivele, mai consistente în Carpații Occidentali, în vestul celor Meridionali și în nordul Carpaților Orientali, unde vor depăși local 15-20 l/mp.

Local vor apărea ceața și chiciura

De asemenea vântul va avea intensificări din sector predominant sudic, cu componente sud-estice în Meridionali și sud-vestice în Occidentali și Orientali, ce vor depăși în zonele înalte 60-70 km/h, îndeosebi pe crestele Carpaților Meridionali, viscolind zăpada.

Local se va semnala ceaţă asociată și cu depuneri de chiciură pe creste. Stratul de zăpadă va înregistra creșteri în majoritatea masivelor, dar mai ales pe versanții sudici ai Carpaților Meridionali, în Carpații Occidentali și în nordul celor Orientali.

Temperaturile din termometre vor coborî semnificativ

Vremea se răcește semnificativ, iar precipitațiile mixte și cele sub formă de ninsoare vor predomina în majoritatea zonelor țării. Cele sub formă de ninsoare vor fi predominante în vestul și nord-vestul țării, unde pe arii restrânse se va depune un strat subțire de zăpadă.

În centrul și nord-estul țării vor predomina precipitațiile mixte. În zonele de depresiune și la câmpie va ploua pe arii restrânse. Cantitățile de precipitații vor fi moderate cantitativ. Izolat, din cauza precipitațiilor se va forma poleiul.

În zonele montane înalte va ninge, mai ales la altitudini mari, și se va depune un strat nou de zăpadă. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu intensificări doar pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade, în timp ce minimele înregistrate la nivelul întregii țări se vor încadra între -3 și 6 grade.