Încă un dezastru natural. O stâncă de pe cel mai înalt vârf al Masivului Ceahlău s-a prăbușit. Ce restricții au anunțat autoritățile pentru sezonul de vară

Încă un dezastru natural. O stâncă de pe cel mai înalt vârf al Masivului Ceahlău s-a prăbușit. Ce restricții au anunțat autoritățile pentru sezonul de vară

O stâncă de pe cel mai înalt vârf din Ceahlău s-a prăbușit, pe fondul fenomenelor naturale.

Încă un dezastru natural a avut loc, de data aceasta în Neamț, unde o stâncă de pe vârful Ocolașul Mare, considerat cel mai înalt vârf al Masivului Ceahlău, s-a prăbușit. Serviciul specializat în salvarea celor accidentați sau rătăciți în munți a restricționat accesul turiștilor în zonă. Stânca s-a prăbușit din cauze naturale, potrivit primelor informații.

Turiștii nu se aflau în zonă

Potrivit informațiilor transmise de Salvamont Neamț, prăbușirea stâncii de pe cel mai înalt vârf din Ceahlău a avut loc pe fondul unor cauze naturale. Nu s-a înregistrat nicio victimă a fenomenului natural.

"În urmă cu câteva zile, unul din turnurile Ocolaşului Mare s-a prăbuşit din cauze naturale. Stânca uriaşă, cântărind probabil sute de tone, a traversat poteca turistică ce lega Ocolaşul Mic de cabana Dochia. Din fericire, pe traseu nu erau grupuri de turişti în momentul prăbuşirii", informează Salvamont Neamţ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cauza prăbușirii stâncii din Ceahlău

O echipă a Salvamont Neamţ și un expert în geologie au analizat cauzele prăbușirii și factorii de risc la care ar putea fi expuși turiștii, mai ales că zona este frecventată des în lunile de vară. Traseul Izvorul Muntelui - Poiana Maicilor - Ocolaşul Mic - cabana Dochia este des parcurs de vizitatori.

Potrivit informațiilor transmise de sursa citată, prăbușirea stâncii a avut loc pe fondul unor cauze naturale. Mai exact, ar fi vorba despre eroziunea stâncii.

"Concluzia pe scurt este că prăbuşirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheţ/dezgheţ, acesta erodând liantului care susţinea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat şi o urmă a unei descărcări electrice de proporţie mare, care este posibil să fi creat vibraţiile care au declanşat dislocarea. La ora actuală există fragmente de diverse dimensiuni aflate în instabilitate şi care se vor desprinde ulterior, existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică", precizează Salvamont Neamţ.

Restricții pentru turiști

Autoritățile au comunicat că, în zilele ce urmează, zona periculoasă va fi marcată cu indicatoare de avertizare. Turiștii nu vor putea staționa în zonă. De asemenea, ei mai sunt sfătuiți să nu viziteze traseul dimineața sau în perioade în care sunt prezente precipitațiile. Turiștii nu vor mai putea vizita traseul în grup, ci trebuie să se deplaseze individual.

Pe timpul iernii, zona nu va fi accesibilă publicului, potrivit informațiilor comunicate de autorități.

"Sub nicio formă nu părăsiţi poteca turistică şi nu intraţi în Brana Estică a Ocolaşului Mare", avertizează Salvamont Neamţ.

Ocolaşul Mare este cel mai înalt vârf din masivul Ceahlău, are o înălțime de 1.907 metri.

Reamintim că, în urmă cu aproximativ o săptămână, Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit tot din cauze naturale, potrivit Romsilva.