Cursă de salvare contracronometru în masivul Ceahlău. 4 turişti au sunat la 112

Cursă de salvare contracronometru în masivul Ceahlău. 4 turişti au sunat la 112

Salvatorii montani s-au mobilizat joi după-amiază după ce au fost anunţaţi că doi băieţi şi două fete cu vârste între 21 şi 23 de ani au rămas blocaţi între Cascada Duruitoarea şi Piciorul Şchiop, pe un traseu dificil, care este închis iarna în masivul Ceahlău.

Cursă de salvare contracronometru în masivul Ceahlău. 4 turişti au sunat la 112. Conform primelor informaţii, tinerii sunt din Iaşi şi nu au ţinut cont de recomandările Salvamont.

„Echipa de prim răspuns din Durău a plecat la intervenţie, pentru a evacua turiştii în siguranţă. Există panouri care anunţă că este traseu închis, am dat comunicate peste comunicate. Degeaba”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, conform zch.ro.

În ultimul comunicat remis de Salvamont pe 30 aprilie se arată exact care sunt pericolele din masivul Ceahlău: „În vederea prevenirii accidentelor montane, cât şi a evitării situaţiilor periculoase, atragem atentia turiştilor care vor vizita în aceste zile zona montană a judeţului Neamţ că, la altitudini mai mari de 1.200 m, pe toate potecile turistice s-a format gheaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cursă de salvare contracronometru în masivul Ceahlău

În masivul Ceahlău, zăpada măsoara după cota 1.300 m, între 30 şi 140 cm. În continuare există pericolul producerii avalanşelor. Traseul Cascada Duruitoarea – Piciorul Şchiop-Cabana Dochia rămâne închis traficului turistic.”

Masivul Ceahlău

„Există culoare de avalanşe, există risculă căderilor de piatră şi este gheaţă. Dintre cei 4, cel puţin două persoane sunt în stare de epuizare, cu atac de panică. Acel traseu nu este deschis traficului turistic, iar cei 4 au ignorat comunicaţiile pe care noi le-am trimis, dar şi panourile de pe traseu.

Apelul la 112 a venit în urmă cu o oră şi jumătate, două ore. Probabil că de dimineaţă au încercat să urce. Încercăm să-i evacuăm în siguranţă, sperăm că lucrurile se vor termina cu bine. Am asigurat şi un loc cald, pentru că undeva în apropierea Cascadei Duruitoarea avem şi un refugiu pentru asemenea operaţiuni”, a mai spus într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Fenomen extrem de rar pe muntele Ceahlău. Zeci de persoane au trăit momente unice în viaţă

Masivul Ceahlău, un uriaş cu fruntea-n soare, despre care s-a spus că ar fi muntele sfânt al dacilor

sursa foto