Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ați auzit de impostorul-medic din Predeal? Comentariu de Simona Ionescu
Ați auzit de impostorul-medic din Predeal? Comentariu de Simona Ionescu

Ați auzit de impostorul-medic din Predeal? Comentariu de Simona Ionescu

Reportaj cu cameră ascunsă într-un cabinet medical din Predeal. Reporterul televiziunii vrea să scoată ceva senzațional, rău, să facă dezvăluirea anului, să primească aplauze. Cineva i-a suflat pontul că în locul medicului de familie din orășelul de la poalele Bucegilor, o doamnă doctor aflată momentan în concediu de boală, în cabinet pacienții sunt primiți de soțul ei. Va fi flagrant! Și a fost.

Bărbatul, soțul doctoriței, a fost prins eliberând pacienților rețete pentru medicamente și bilete de trimitere. Camera de filmat, pe el.

„Pot face bilet de trimitere, pot face rețetă, dar identică cu cea de luna trecută, pe câte luni doriți, pe una, pe 30 de zile, pe 60 de zile sau pe 90 de zile rețeta, dar fără să schimb tratamentul, medicația”, spune omul și explică reporterului tv de ce face lucrul acesta.

Știe și recunoaște că nu e locul lui acolo, că este programator IT și nu medic, dar…oamenii bolnavi așteaptă să-și ia medicamentele din farmacii, compensate sau nu, să aibă trimiteri către medici specialiști sau către cei care eiberează bilete la tratament. Știe toată lumea că, fără hârtiile eliberate de medicul de familie, nimeni nu-ți dă o bulină, iar amărâții de pensionari, copiii sau cei cu venituri mici, care au dreptul la rețete compensate, riscă să nu-și ia medicația fiindcă e prea scumpă.

Bărbatul răspunde clar și sigur pe el când este întrebat dacă e o situație normală ca el să o înlocuiască pe soția-medic. ”Nu este normală – zice. Calitatea mea nu este de medic, de asta nu mi se pare normală, dar există o explicație: Trebuie un medic înlocuitor, pe care nu-l putem găsi”, spune Marius Hîrșeanu, programator IT. Același lucru îl susțin și pacienții găsiți la ușa cabinetului. Ei știu că primesc rețete și bilete de trimitere de la un om care nu are nicio pregătire medicală și asta nu-i revoltă. Au încredere, fiindcă tratamentele sunt prescrise de soția-medic, iar ei au venit să ridice doar niște hârtii.

Reporterul nu se lasă convins și nici nu întrezărește adevărata dimensiune a subiectului pe care l-a descoperit. Cheamă Poliția. Impostorul-medic e luat în primire, ca la anchetă. Ce dacă a vrut să ajute niște oameni bolnavi făcând pe secretara? I se va face dosar penal.

Eiii, și acum să vedem intervenția profesioniștilor! A celor care țin în mâini frâiele Sănătății și cărora puțin le pasă că i-au transformat pe medicii de familie în niște birocrați, emitenți de hârtii, iar pe pacienți i-au îmbolnăvit cu un sistem care le toacă nervii, timpul și banii. Pentru că, atunci când nu găsești medicul de familie la care ești arondat, te duci fie la camera de gardă a unui spital, fie la o clinică privată. Știți cu toții cum stă treaba, nu mai intru în amănunte!

Decidenții noștri din sistemul sanitar nu-i spun, însă, reporterului frenetic de ce s-a ajuns la situația cabinetului din Predeal sau că la țară, în sate și comune, oamenii se sting din cauză că nu au medici de familie care să-i îngrijească.

Direcția de Sănătate Publică Brașov a comunicat că va efectua un control. Iar Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și Asociațiile pacienților au sărit și ei să înfiereze și să promită anchete la cabinetul din Predeal. Nimeni nu promite că ne scapă de birocrație, nici pe noi, pacienții, nici pe medicii de familie.

Dar Emanuel Ungureanu ce face, ce face?!!