Cel puțin 30 de oameni au fost uciși, vineri seară, în urma unui atentat cu mașină capcană care a avut loc în estul Afganistanului. Atentatul a avut loc în apropiere de Kabul. Potrivit bilanțului provizoriu, cel puțin 60 de oameni au fost răniți.

Atentatul a avut loc cu o zi înaintea retragerii oficiale a trupelor NATO din Afganistan

Bilanțul victimelor ar putea, însă, să fie cu mult mai mare în urma actualizărilor. Atacul are loc exact cu o zi înaintea începerii oficiale a retragerii trupelor aliate NATO.

Explozia mașinii capcană s-a produs la ora locală 19.00, în Pul-a Alam, capitala provinciei Logar, în apropierea unui spital. Informațiile sunt susținute de guvernatorului provinciei, Hasibullah Stanekzai.

Explozia ar fi vizat o pensiune din oraș în care locuiau zeci de oameni – inclusiv studenți. Dintre aceștia, 40 de răniți au fost transportați la spital, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, potrivit DailyMail.co.uk.

De asemenea, forțele de intervenție caută posibili supraviețuitori pe sub dărâmături. Atacul terorist nu a fost încă revendicat.

Procesului de retragere a forţelor aliate începe din 1 mai

“Urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021.”, a anunțat, miercuri, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan, afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, după participarea, miercuri, la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferinţă.

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administraţiei SUA cu privire la Afganistan şi a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.

“Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință.

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.

Am apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan.” a mai scris Nicolae Ciucă.