Evenimentul Zilei > International > Încă un atentat comis la Kabul, soldat cu 5 victime
Încă un atentat comis la Kabul, soldat cu 5 victime

Încă un atentat comis la Kabul, soldat cu 5 victime

În pofida eforturilor de pace, temerile unei resurgențe teroriste a talibanilor sunt vii. Într-un an cu un record de mii de explozii și atentate și cu peste o mie de morți, războiul de 20 de ani pare departe de final.

Cel puţin 5 persoane au murit şi alte 21 au fost rănite sâmbătă într-o serie de atacuri cu obuze de mortier în capitala afgană, Kabul, transmit AFP, Reuters şi DPA, citate de Agerpres. Atacurile, care nu au fost deocamdată revendicate, au avut loc în cel puţin 4 districte din oraş, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Tariq Arian. În ultimele 6 luni, talibanii au comis 53 de atentate sinucigaşe şi au declanşat 1.250 de explozii, violenţe soldate cu 1.210 morţi şi 2.500 răniţi în rândul civililor, a adăugat Tariq Arian.

Printre locurile vizate de atacuri sunt piaţa Sedarat, unde se află biroul vicepreşedintelui afgan Amrullah Saleh. Imagini postate pe social media arată zidurile avariate ale unui mare spital din Kabul.

De mai multe luni Afganistanul este cuprins de un nou val de violenţe. Talibanii s-au angajat să nu atace zonele urbane, dar autorităţile de la Kabul au acuzat insurgenţii că au organizat mai multe atacuri în capitala afgană.

La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a anunţat că va retrage 2.000 de soldaţi americani din Afganistan, accelerând astfel calendarul stabilit în cadrul acordului încheiat în februarie, la Doha, de SUA şi talibani.

Tratativele de pace, într-un punct mort

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a promis în mai multe rânduri să încheie ”războaiele nesfârşite”, inclusiv în Afganistan, intervenţie lansată după atentatele de la 11 septembrie 2001. La jumătatea lunii septembrie, negociatorii guvernului afgan şi cei ai talibanilor au lansat tratative de pace, în Qatar, dar acestea avansează lent.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE