Eșecul războiului din Afganistan, o țară coruptă și greu de guvernat
- Simona Stupar
- 23 august 2017, 00:00
În octombrie 2001, președintele SUA, George W Bush, a lansat Operațiunea antiteroristă Enduring Freedom, în Afganistan. După 16 ani situația din regiunea asiatică rămâne critică, într-un război care pare fără sfârșit.
În decembrie 2014, președintele Barack Obama anunța încheierea Operațiunii Enduring Freedon. În 2015, secretarul Apărării, Chuck Hagel, declara că misiunea americanilor din Afganistan se va concentra pe pregătire, consiliere și asistență pentru forțele afgane, în Operațiunea Freedom’s Sentinel.
Președintele Donald Trump a anunțat, luni, 21 august 2017, creșeterea numărului militarilor americani din Afganistan cu câ- teva mii de oameni, pe lângă cei 8.400, care se mai află în această țară, luptând contra talibanilor și a Statului Islamic.
Cifrele eșecului
Presa americană a prezentat, în acest context, câteva date din spatele celui mai îndelungat conflict militar din istoria SUA.
Anul 2011 a fost cel în care s-au înregistrat cele mai multe trupe americane în Afganistan: 100.000 de oameni. În prezent, din cei 8.400 de militari americani, circa 2.000 luptă cu Al Qaida și ISIS, conform Departamentului Apărării. Au murit 2.260 de militari SUA și mai mult de 20.000 au fost răniți, până acum. Eforturile financiare ale Americii sunt estimate la 700- 800 de miliarde de dolari, 110 miliarde fiind alocate pentru reconstrucție, operațiuni civile și umanitare, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucție afgană, John Sopko. El a dezvăluit câteva dintre proiecte inutile și păguboase din ultimii 16 ani.
* 6 milioane $ pentru cașmir
Un grup de lucru din Pentagon a finanțat cumpărarea și transportul a nouă capre italiene, de rasă rară, care să se împerecheze cu cele afgane, pentru cașmir de calitate superioară. S-au construit o fermă și un laborator, doar că multe dintre capre s-au îmbolnăvit și au murit, iar proiectul s-a închis.
* 36 milioane $ - o clădire inutilă
După ce președintele Obama a ordonat creșterea numărului efectivelor în Afganistan, s-a planificat construirea unui centru de comandă de 6.000 de metri pătrați pentru pușcașii marini, care supervizau operațiunile militare din regiune. Generalul responsabil cu operațiunea a explicat că nu este necesară clădirea, dar nu a fost luat în seamă pentru că deja Congresul aprobase planul.
* 28 milioane $ - uniforme
Uniforme pentru soldații afgani, alese pe criterii estetice, nu după utilitatea tactică. Bugetul a fost criticat chiar de șeful actual al Pentagonului, Jim Mattis.
8,5 miliarde $ - eradicarea culturilor de mac
Guvernul american a cheltuit sume enorme pentru a eradica producția și comerțul de droguri din Afganistan. Traficul de droguri finanțează operațiunile insurgenților. Comandantul trupelor SUA, John Nicholson, declara, în 2016, că narcoticele furnizează 60% din banii pentru salariile și armamentul talibanilor.
Un miliard de dolari: școli fără elevi
Un raport din 2015 arată că s-a alocat un miliard de dolari pentru construcția și dotarea unor școli, dar din cauza oficialilor corupți, acestea au rămas goale și dărăpănate. Guvernul SUA s-a lăudat cu reforma educației în Afganistan, pentru a combate ideologia talibană și a ajuta fetele să meargă la școală. Jurnalista Azmat Khan a dezvăluit, însă, că 1.100 de școli, care figurau ca active în statisticile Ministerlui Educației, nu funcționau, pentru că nu aveau elevi.
FOTO (AGERPRES): 2.500 de soldați afgani au fost uciși în 2017, iar numărul militarilor americani omorâți în primele luni este egal cu cel din tot anul 2016
NATO nu lasă Afganistanul pe mâna teroriștilor
Președintele Donald Trump a avertizat că dacă ar avea avea loc o retragere în pripă a SUA din Afganistan, ar rămâne un spațiu liber ce ar fi ocupat imediat de teroriști, așa că a decis să mențină trupele în zonă, pentru „a evita greșelile din Irak”. Noua abordare va fi mai pragmatică și se va baza pe condițiile de pe teren, nu pe proiecții idealiste, trecând de la reconstrucție la „uciderea teroriștilor”, a spus Trump. Conform unor surse din administrația americană, ar urma să fie trimiși încă 4.000 de militari în zonă.
România, în lupta antiteroristă
Pentru prima oară, Trump a vorbit despre o posibilă cădere la pace cu talibanii, spunând: „Cândva, după un efort militar eficient, poate vom putea avea un acord politic, care să includă elemente ale talibanilor din Afganistan”. România se află pe locul șase între națiunile care au militari în Afganistan, după SUA, Italia, Germania, Georgia și Turcia, fiind urmată de Marea Britanie, Australia, Cehia și Polonia. Trump a mai avertizat că luptele contra Al Qaida și Statul Islamic se vor intensifica, urmând să se pună o presiune mai mare pe Pakistan, pentru a se distruge „paradisul protector al talibanilor”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat inițiativa lui Trump și a spus că alianța are acum în Afganistan circa 12.000 de soldați.