Armata română mai rămâne în Afghanistan câteva luni pentru RSM
- Dragos Manea
- 18 februarie 2021, 10:58
O parte din armata română, formată din 1889 de militari, va mai rămâne în Afghanistan până la începutul luni mai 2021 pentru RSM.
Militarii din Armata Română vor mai rămâne în Afghanistan încă câteva luni pentru RSM.
România va participa cu forțe și mijloace la misiunea NATO din Afganistan (Resolute Support Mission -RSM) până la începutul lunii mai 2021. Informația a fost prezentată într-o scrisoare de informare trimisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.
Participarea la RSM este considerată „efort principal” în materie de prezență în misiuni militare externe. Există „posibilitatea extinderii” în funcție de „decizia politică aliată”.
Astfel, România va disloca în misiuni și operațiuni externe 1889 de militari. Din aceștia, 1629 în misiuni și operațiuni sub conducerea NATO.
Pentru RSM din Afganistan vor fi dislocați 755 de militari.
În misiunile și operațiunile sub conducerea UE , vor fi trimiși 124 de militari. Dintre care cei mai mulți, 48, în misiunea Althea din Bosnia-Herțegovina.
Armata română mai rămâne în Afghanistan
România va mai trimite 74 de militari în misiuni și operațiuni curente sub conducerea ONU. 20 în misiuni și operațiuni sunb conducerea OSCE. 42 în coaliții militare internaționale.
Un număr de 732 de militari repezintă forțe dislocabile la ordin cu NTM redus (2-10 zile), care se activează și se trimit în teatrele de operațiuni la ordinul autorităților NATO și UE și care se află în așteptare pe teritoriul național.
Plenul reunit al Parlamentului a fost informat, miercuri, printr-o scrisoare, de către preşedintele Klaus Iohannis despre forţele şi mijloacele Armatei Române şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot participa, în 2021,
Vor participa la misiuni în afara teritoriului naţional şi despre dislocarea, la nevoie, în România, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată.
„Apărarea şi asigurarea securităţii României, în actualul context geopolitic dinamic, turbulent şi impredictibil, impun un răspuns naţional de adaptat şi eficient în faţa riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor cu care ne confruntăm. Având la bază continuitatea, adaptabilitatea, flexibilitatea, rezilienţa şi predictibilitatea actului decizional.
Forţele armate ale României au în vedere creşterea contribuţiei şi a relevanţei României în cadrul comunităţii internaţionale. Ca aliat credibil, având ca finalitate apărarea colectivă, asigurarea securităţii statelor membre UE, promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, precum şi cooperarea în vederea combaterii terorismului internaţional şi a grupurilor extremiste violente.
În acest context, în anul 2021. Armata României va participa cu forţe şi mijloace la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului. Sub conducerea NATO, UE, ONU, OSCE, precum şi în cadrul coaliţiei internaţionale anti-ISIL/DAESH în baza angajamentelor naţionale asumate şi cuprinde atât forţele şi mijloacele dislocabile la ordin, cât şi cele aflate în aşteptare pe teritoriul naţional”, se arată în scrisoarea şefului statului, arată Umbrelastrategică.