Evenimentul ZileiInternationalSe pregătește un nou atentat Charlie Hebdo? Trei islamişti arestaţi în Spania. Ce a descoperit Europol

Se pregătește un nou atentat Charlie Hebdo? Trei islamişti arestaţi în Spania. Ce a descoperit Europol

Se pregătește un nou atentat Charlie Hebdo? Trei islamişti arestaţi în Spania. Ce a descoperit Europol
Autorităţile spaniole au arestat, joi, trei militanţi islamişti suspectaţi că pregăteau atacuri împotriva Franţei, ca posibilă replică la cazul Charlie Hebdo.

Indivizii suspecți au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni a Poliţiei spaniole în colaborare cu Agenţia europeană a poliţiei, Europol, afirmă surse citate de agenţia Associated Press.

Islamiștii făceau parte dintr-o „celulă teroristă”. Aveau 19.000 de urmăritori în online

Conform Europol, cei trei suspecţi făceau parte dintr-o „celulă teroristă”. Celula a fost localizată în orașul Granada din sudul țării. Suspecții au postat pe rețelele sociale o serie de video-uri, în care au lansat în mod repetat avertismente că urmează să efectueze o serie de atentate contra Franței.

Cei trei indivizi ameninţau să comită atacuri extremiste asupra cetăţenilor francezi şi obiectivelor franceze ca reacţie la republicarea de către revista franceză Charlie Hebdo, în septembrie 2020, a unor caricaturi cu profetul Mahomed, condamnate vehement de musulmani.

Potrivit RT, autorităţile spaniole au anunţat că cei trei voiau să recruteze tineri pentru a-i încuraja să comită atentate. Europol a mai precizat că militanții au strâns 19.000 de urmăritori în online, ceea a reprezentat “o serioasă problemă de securitate”.

Publicarea caricaturilor Charlie Hebdo, în septembrie 2020, a inflamat lumea musulmană

Un expert al agenției europene a asistat poliția spaniolă în timpul mai multor percheziții și strângeri de probe, care urmează să fie analizate. Pentru mulți musulmani, descrierile vizuale ale profetului Mahomed sunt considerate blasfematorii.

Ca replică la publicarea unei serii de caricature controversate despre profet de către publicația satirică Charlie Hebdo, doi islamiști au comis un masacru în ianuarie 2015, soldat cu 12 morți. Republicarea de către gazeta franceză a caricaturilor originale a coincis cu debutul procesului celor 14 presupuși complici ai celor doi asasini islamiști.

Acțiunea de republicare a caricaturilor s-a soldat cu numeroase proteste în lumea musulmană, anul trecut, în Pakistan, Yemen, Irak, Bangladesh ca și alte țări. În ultimele săptămâni, mai multe proteste împotriva Franței au avut loc în Pakistan, fiind conduse de grupul Tehreek-e-Labbaik. Acesta a îndemnat la boicotarea produselor franceze din cauza refuzului președintelui Emmanuel Macron de a condamna caricaturile incriminate.

Citește și Un jurnalist, amenințat cu moartea. „Sunteti pregătiți pentru un Charlie Hebdo de România?”

 

 


Accesează: