Evenimentul Zilei > Actualitate > SUA, atacate în miezul nopții. Șapte rachete, trimise cu țintă precisă
SUA, atacate în miezul nopții. Șapte rachete, trimise cu țintă precisă

SUA, atacate în miezul nopții. Șapte rachete, trimise cu țintă precisă

Încă un atac cu rachete s-a produs asupra trupelor americane din Irak, cantonate într-o bază aeriană situată la nord de capitala Bagdad. Statele Unite acuză grupările pro-iraniene.

Încă un atac cu rachete asupra americanilor din Irak. Atacul a fost atribuit unor grupări pro-iraniene.

Şapte rachete au vizat luni seara o bază aeriană unde sunt cantonați soldaţi americani, situată la nord de Bagdad. Acesta este cel mai recent atac dintr-o serie pe care autoritățile americane le atribuie unor grupări pro-Iran, după cum relatează AFP.

Pe 3 martie, într-un alt atac asupra unei alte baze aeriene, un subcontractant american a fost ucis. Este vorba despre atacul care a fost lansat asupra bazei de la Ain al-Assad, în deşertul din vestul Irakului.

Atacul lansat de luni seară nu a provocat victime sau daune în interiorul bazei aeriene, a declarat, pentru AFP, un oficial din domeniul securităţii. Potrivit spuselor acestuia, doar două rachete au căzut în incinta bazei. Alte cinci proiectile, de tip Katiușa, au explodat într-un sat situat în apropiere de bază, al-Bou Hassan.

Washington-ul acuză grupările pro-Iran

Rachetele de tip Katiuşa au fost lansate dintr-un sat din provincia vecină Diyala, la est. Este o zonă unde au fost deja localizate alte lansări de rachete asupra bazei de la Balad, a precizat sursa citată.

Ultimele tiruri cu rachete nu au fost revendicate imediat. Cu toate acestea, responsabilii de la Washington fac referire deseori la numeroase grupuri armate antrenate şi finanţate de Iran.

Astfel, de la jumătatea lunii februarie, au fost reluate tirurile cu rachete în Irak împotriva trupelor americane. Alte atacuri au fost lansate împotriva ambasadei Statelor Unite.

Atac cu rachete asupra americanilor din Irak

Un alt atac cu rachete a avut loc la o bază aeriană din Irak pe 3 martie. Baza se află în provincia vestică Anbar, a precizat Comandamentul de Operaţiuni de la Bagdad. Atacul cu rachete a survenit cu doar două zile înainte de vizita programată de Papa Francisc în zonă.

Mai multe rachete au lovit baza aeriană Ain al-Asad din Irak. Informația despre atac a fost prezentată de două surse din domeniul securității.  În jur de 13 rachete au fost lansate dinspre un loc situat la circa 8 km de baza aeriană.

Pe 16 februarie, un alt atac cu rachete a fost întreprins asupra forţelor conduse de SUA în nordul Irakului. Atacul s-a soldat cu uciderea unui angajat civil şi rănirea altor cinci. De asemenea, a fost rănit și un soldat american.

Pe 21 februarie, mai multe rachete au fost lansate asupra unei baze situată la nord de Bagdad. Cu acest prilej a fost rănit un angajat irakian al unei companii americane responsabilă cu întreţinerea avioanelor de luptă multirol F-16.