Evenimentul Zilei > EVZ Special > Atac la jurnaliști. O publicație din Moscova acuză un atentat cu substanțe chimice
Atac la jurnaliști. O publicație din Moscova acuză un atentat cu substanțe chimice

Atac la jurnaliști. O publicație din Moscova acuză un atentat cu substanțe chimice

O publicație din Moscova, Novaia Gazeta, specializată în investigații jurnalistice acuză un atentat cu substanțe chimice necunoscute la redacție.

O publicație din Moscova acuză un atentat cu substanțe chimice.

O substanță chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în redacția publicației Novaia Gazeta din Moscova. Publicația este specializată în anchete jurnalistice şi a mai fost vizată în trecut de atacuri.

Anunțul a fost făcut de redactorul șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov (foto). El a precizat că substanţa în cauză este analizată de forţele de ordine, în special de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

„Imobilul în care se află redacţia noastră a fost supus unui atac chimic în această dimineaţă. Nu putem circula între etaje sau ieşi în stradă”, a transmis, printr-un comunicat, Dmitri Muratov.

El a precizat că persoanele cu alergii au fost evacuate din clădire, dar că activitatea jurnaliștilor continuă.

O publicație din Moscova acuză un atentat cu substanțe chimice

Acest incident intervine în timp ce trei organizaţii neguvernamentale au depus o plângere la Comisia de anchetă de pe lângă Parchetul General din Rusia. Reprezentanții ONG-urilor au acuzat mai mulți presupuși mercenari ai grupului „Wagner” pentru uciderea unui sirian în 2017.

Aceste acuzaţii s-au bazat pe dezvăluirile făcute în 2019 de Novaia Gazeta. Jurnaliștii au publicat o anchetă cu privire la acest asasinat comis cu bestialitate. Materialul fiind însoţit de imagini video.

Pe acestea se poate observa cum patru bărbaţi care se exprimau în limba rusă îşi lovesc victima cu un ciocan. Apoi o dezmembrează, îi stropesc trupul cu benzină și o incendiază, agăţându-i capul pe un stâlp.

În una dintre imagini se poate desluşi chipul unuia dintre ucigaşi. Jurnaliştii de la Novaia Gazeta i-au găsit pagina din reţeaua socială VKontakte prin intermediul serviciului FindClone. În ancheta publicată, acesta apare cu numele Stanislav D., iar redacţia dispune de o copie a paşaportului său.

Novaia Gazeta a publicat luni, între altele, o anchetă cu privire la execuţiile arbitrare comise în Cecenia. de altfel aceasta este o problemă pe care o abordează frecvent.

O publicație incomodă

Creată în 1993, Novaia Gazeta a fost cu regularitate ţinta unor intimidări, atacuri şi asasinate. Mai mulţi jurnaliştii ai săi au fost asasinaţi de-a lungul anilor. Cea mai celebră, Anna Politkovskaia, specializată în acoperirea conflictului din Cecenia. Ea a fost ucisă cu o armă de foc în faţa liftului în blocul în care locuia în 2006.

Novaia Gazeta a publicat numeroase anchete cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile minorităţilor sexuale în Cecenia. După apariţia unui material, liderul pro-Kremlin de la Groznîi, Ramzan Kadârov, a ameninţat-o cu moartea pe reportera Elena Milaşina.

În 2018, un cap de ied decapitat şi o coroană de flori au fost trimise la sediul redacţiei, ca ameninţare.

Coproprietari ai acestei publicaţii sunt omul de afaceri Aleksandr Lebedev şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Citește și: 

Atac asupra presei. Atentat cu bombă la o televiziune importantă

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.