Vaccinul din Rusia, Sputnik V, eficiență de 91,6%. O publicație de prestigiu îl laudă

Vaccinul din Rusia, Sputnik V, eficiență de 91,6%. O publicație de prestigiu îl laudă

În urma unui studiu clinic s-a dovedit că vaccinul dezvoltat de cercetătorii din Rusia, Sputnik V, prezintă o eficiență de 96,1%.

Vaccinul anti-Covid-19 Sputnik V, dezvoltat în Rusia, prezintă o eficiență de 91,6%. Cifrele au apărut în urma unui studiu clinic ajuns în faza III.

Rezultatele au fost deja analizate de mai mulți cercetători. Marți, ele au fost publicate în ediţia internaţională a prestigioasei reviste medicale The Lancet.

Procentul de eficiență 91,6% se referă la „puterea” vaccinului de a preveni o îmbolnăvire cu SARS-Cov-2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii care au analizat rezultate studiului clinic au ajuns la o concluzie. Ei consideră că vaccinul rusesc reprezintă o nouă armă împotriva Covid-19. Datorită procentului foarte ridicat de eficiență, vaccinul se va dovedi a fi foarte bun în combaterea pandemiei.

Aceiași cercetători mai susțin că decizia Moscovei de a administra vaccinul populației înainte de a știi rezultatele studiului este acum „oarecum justificată”.

Vaccinul din Rusia, Sputnik V, eficiență de 91,6%

Rezultatele au fost centralizate de Institutul Gamaleia din Moscova. Este același institut care a dezvoltat și testat vaccinul Sputnik V.

Acestea sunt în concordanţă cu datele de eficacitate raportate în faze anterioare ale studiului clinic, demarat în luna septembrie la Moscova.

„Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba sa nepotrivită, pentru tăierea curbelor şi pentru absenţa transparenţei”, au declarat profesorul Ian Jones de la Universitatea Reading şi profesoara Polly Roy de la London School of Hygiene & Tropical Medicine într-un comentariu publicat în The Lancet.

„Însă rezultatul raportat aici este clar şi principiul ştiinţific al vaccinului a fost demonstrat”, au mai adăugat ei.

„Un alt vaccin poate de acum să se alăture luptei pentru a reduce incidenţa COVID-19”, au mai spus ei.

„De la începutul studiului clinic la Moscova, au fost înregistrate 16 cazuri simptomatice de COVID-19 în rândul persoanelor care au primit vaccinul şi alte 62 în grupul care a primit placebo.

Aceste cifre arată că vaccinul Sputnik V, administrat în două doze la un interval de 21 de zile şi care se bazează pe două adenovirusuri folosite ca vectori, are o eficiență de 91,6% în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19”, mai spun cercetătorii, conform Agerpres.