„Kill switch”, arma secretă a SUA. Poate paraliza multe state
- Daniel Teodoreanu
- 28 martie 2025, 12:41

România și o mare parte din Europa depind de armamentul american, care este echipat cu un sistem ce permite utilizarea sa în mod limitat, așa cum au demonstrat recent Statele Unite în Ucraina. Specialiștii consultați de „Adevărul” afirmă că Europa trebuie să identifice furnizori de armament de încredere.
Statele Unite au furnizat 64% din totalul armamentului NATO
Între 2020 și 2024, Statele Unite au furnizat 64% din totalul armelor achiziționate de membrii europeni ai NATO, o creștere semnificativă față de ultimii cinci ani. În prezent, Europa lucrează la un proiect de apărare care implică o schimbare de paradigmă – se va opta pentru achiziționarea de arme și muniție fabricate pe continentul european.
Pe lângă stimularea industriei europene, scopul de a înlocui armamentul american cu cel european este legat și de un mecanism care îngrijorează liderii europeni.
Acesta se referă la „Kill Switch”, „mecanismul ascuns prin care SUA păstrează controlul asupra sistemelor militare furnizate aliaților săi. De la avioanele de luptă F-35 până la sistemele de rachete HIMARS, apărarea antiaeriană Patriot și chiar și rețelele de comunicații critice precum Link 16, aceste sisteme pot fi restricționate sau dezactivate de la distanță de către Washington”, spune presa de specialitate.
Aliații depind de aprobarea SUA pentru utilizarea armamentului
Recenta decizie a Statelor Unite de a restricționa utilizarea sistemului HIMARS donat Ucrainei ilustrează faptul că, chiar și în timpul conflictelor active, aliații depind de aprobarea americană pentru utilizarea armamentului.
„Liderii europeni au fost zguduiți de săptămâni întregi de conștientizarea că nu mai pot conta pe SUA pentru a le salva în cazul unui atac al Rusiei sau al unui alt inamic. Acum, își dau seama că s-ar putea să nu aibă nici măcar acces la armele americane pe care le-au cumpărat de zeci de ani”, a comunicat Euractiv.
Pe scurt, dacă Statele Unite ar limita accesul la software sau informații esențiale pentru funcționarea sistemelor, europenii ar avea dificultăți semnificative în a răspunde la amenințări.
După decenii de dependență de produsele americane, Europa se confruntă cu puține alternative.
Unele guverne au reacționat prin creșterea comenzilor de echipamente din SUA pentru a câștiga încrederea președintelui american. De exemplu, Țările de Jos au decis să continue investițiile în F-35, cel mai recent avion de luptă american, la fel ca Belgia și Cehia. Norvegia, de asemenea, a majorat comanda de avioane F-35.

Donald Trump / sursa foto: dreamstime.com
În contrast, ministrul apărării din Suedia a exprimat rezerve cu privire la achiziția de echipamente suplimentare din Washington, iar omologul său din Portugalia a sugerat să nu semneze un acord pentru F-35, cerând prudență în privința achizițiilor viitoare din SUA. Noul premier canadian, Mark Carney, a dispus și el o revizuire a comenzilor de F-35.
Hari Bucur-Marcu: SUA pot controla țintele care sunt atacate cu armament american
Analizăm acest risc pentru Europa și România alături de experta în securitate europeană Iulia Joja, generalul (r) Virgil Bălăceanu și analistul de politică externă Hari Bucur-Marcu au spus că „dacă intenționăm să folosim armamentul american împotriva americanilor, nu va merge”.
De exemplu, în domeniul apărării aeriene, sistemele precum Patriot sunt concepute pentru a intercepta exclusiv avioanele inamice, explică el. „Racheta pe care o lansezi spre un avion este programată să recunoască dacă ținta este inamică sau prietenoasă. Codurile care comunică între rachetă și țintă sunt extrem de secrete”, detaliază specialistul.
Aceasta este motivul pentru care armamentul american, inclusiv sistemele Patriot și avioanele F-16 sau F-35, nu este disponibil oricărui client dispus să plătească.
Bucur Marcu afirmă că, în prezent, ReArm Europe reprezintă doar o disponibilitate politică pentru reînarmarea Europei, fără a exista o strategie, un plan sau directive de planificare. Practic, nu avem nimic concret.
„Deci e prematur să discutăm acum de unde se va cumpăra armamentul. În context, bineînțeles că se vorbește că dacă tot avem banii ăștia, de ce nu i-am cheltuit la noi?”, a completat analistul.
ReArm Europe reprezintă o cerință din partea Statelor Unite
L-am întrebat pe expert, în contextul în care SUA pot controla utilizarea armamentului vândut altor națiuni, ce ar trebui să facă România. Ar trebui să urmeze exemplul unor țări precum Portugalia și Canada și să renunțe la achiziționarea de armament american, sau să adopte o altă strategie?
„Deci, deocamdată acest ReArm Europe este o cerință americană. Deși există o retorică de asta, anti-Trump în toată Europa, deciziile care se iau politic în Europa sunt ghidate de americani, adică îi satisfac pe americani. Asta trebuie foarte bine înțeles, că unii au rămas cu impresia că noi ne înarmăm ca să ne luptăm cu americanii, ceea ce este absurd, pentru că ne-ar trebui vreo 200 de ani ca să ajungem din urmă”, a afirmat fostul coordonator academic al Centrului de Studii NATO din București.
Fără Statele Unite, nu existăm în ceea ce privește securitatea națională
„La noi situația este următoarea. Deci noi fără americani nu existăm din punct de vedere al securității naționale. Deci noi nu am fi intrat în NATO fără americani, nu am fi avut scutul de la Deveselu fără americani, n-am fi avut garanții de securitate. Deci nu e vorba că ne dau americanii arme. E vorba de faptul că americani și-au asumat o responsabilitate să fie parteneri strategici cu România, inclusiv în situații de securitate națională”, a mai spus analistul.

militari NATO / sursa foto:dreamstime.com
Ce ar face România din punct de vedere al securității naționale fără SUA? „Noi dacă ne dublăm produsul intern în brut față de cât îl avem acum și investim dublu față de cât investim acum în apărare, am fi capabili să ne apărăm fără americani cam în 50 de ani. Noi nu ne apărăm numai de ruși, ne apăram de absolut oricine”, a încheiat Hari Bucur Marcu.
Ce s-ar întâmpla dacă Statele Unite ar vinde arme Rusiei
Pot americanii să inițieze o relație comercială în domeniul armamentului cu Rusia?
„Ar fi ciudat și lăsând la o parte costurile politice la nivel global, din punct de vedere financiar ar fi o decizie extrem de proastă. Dacă economic, prioritatea administrației Trump e să facă bani, bugetul UE e mai mare decât al SUA și UE e unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA. Rusia are un PIB foarte mic, similar cu cel al Spaniei. Eu le urez succes dacă vor să facă bani cu rușii vânzându-le arme. Ar fi o decizie istoric de catastrofală”, susține Iulia Joja, specialist în securitate.
La nivel mondial, cea mai semnificativă relație de politică externă și comercială a Statelor Unite este cea cu Europa.
„Dar Statele Unite, de asemenea, au aliați importanti cu putere comercială importantă în alte părții ale lumii și ne uităm în special la Japonia, Coreea de Sud, Australia și alte mari puteri în comerciale din Asia. Aceste țări sunt la fel de speriate de ce se întâmplă cu politica Statelor Unite precum sunt europenii. Și de ani de zile se uită la acest război drept reprezentativ pentru viitorul lor. Adică Statele Unite îi vor ajuta dacă sunt atacați aliații din Asia de China sau nu?”, mai explică ea.