Evenimentul Zilei > Actualitate > Atac cu rachete asupra ambasadei americane din Irak. Trei proiectile au căzut în zona de siguranță
Atac cu rachete asupra ambasadei americane din Irak. Trei proiectile au căzut în zona de siguranță

Atac cu rachete asupra ambasadei americane din Irak. Trei proiectile au căzut în zona de siguranță

Ambasada Statelor Unite din Bagdad a fost atacată cu rachete de forțele pro-iraniene care acționează în Irak.

Trei rachete, care au vizat sediul ambasadei americane au căzut în apropiere de aceasta, după cum informează reprezentanții armatei din Irak. De altfel, în cursul zilei de miercuri, mai multe atacuri au avut loc împotriva locațiilor administrate de forțele americane. Aceste atacuri au fost atribuite, forțelor pro-iraniene, conform AFP.

Bateriile de apărare C-RAM au intrat în acţiune în timpul nopţii și au anihilat cele trei rachete. Armata a dat asigurări că cele trei proiectile nu au lovit ambasada propriu-zisă, ci locuri din apropiere, în ultrasecurizata Zonă Verde a Bagdadului.

Un atac contra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad, care găzduieşte militari americani, în vestul deşertic al Irakului, a avut loc la mijlocul zilei de miercuri. Iar la scurtă vreme, forţele kurde din Siria, care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic, au anunțat că au dejucat un atac cu dronă lângă o importantă bază a coaliţiei condusă de SUA în estul Siriei, în zona câmpului petrolier Al-Omar.

Armata americană vizată de numeroase atacuri

De la începutul acestui an, circa 50 de atacuri au fost întreprinse împotriva intereselor americane, însă ele s-au intensificat în ultimele zile. În opinia analistului irakian Ali Beder, aceste atacuri sunt în primul rând „o demonstraţie de forţă”. Acestea nu au, însă „efect asupra prezenţei americane în Irak”, unde sunt desfăşuraţi în continuare 2.500 de soldaţi americani, în cadrul coaliţiei anti-SI.

Este adevărat, totuşi, că utilizarea de drone constituie o adevărată problemă pentru coaliţie. Pentru că acestea pot să scape bateriilor de apărare C-RAM, instalate de armata americană pentru a-şi apăra trupele.

Semn că Statele Unite sunt îngrijorate de noile atacuri cu dronă, ele au anunţat recent că oferă până la trei milioane de dolari pentru informaţii asupra atacurilor ce vizează interesele lor în Irak. Un astfel de atac cu dronă a vizat, zilele trecute și sediul ambasadei Statelor Unite din Irak. Aparatul, care conținea o încărcîtură explozivă, a fost neutralizat înainte să-și atingă ținta.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat miercuri că aceste atacuri sunt „reprezentative pentru ameninţarea pe care miliţiile pro-Iran o constituie pentru suveranitatea şi stabilitatea Irakului”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: