Evenimentul Zilei > EVZ Special > Fierbe Marea Neagră. Rușii amenință cu rachetele S-400 Triumf în timpul exercițiilor Sea Breeze ale NATO
Fierbe Marea Neagră. Rușii amenință cu rachetele S-400 Triumf în timpul exercițiilor Sea Breeze ale NATO

Fierbe Marea Neagră. Rușii amenință cu rachetele S-400 Triumf în timpul exercițiilor Sea Breeze ale NATO

Rușii sunt hotărâți să dea o replică pe măsură tuturor mișcărilor NATO în Marea Neagră.
Ca răspuns la Sea Breeze, în regiunea Krasnodar, rușii au declanșlat exerciții vizând apărarea instalaţiilor Flotei Mării Negre. Au loc lansări electronice de rachete ale sistemului antiaerian S-400 Triumf, a anunțat  serviciul de presă al flotei, citat de agenţia de presă Interfax.

Demonstrație de forță a Rusiei

„În cursul unui exerciţiu tactic special, militari ai unor unităţi de apărare antiaeriană din cadrul Districtului militar Sud, dislocate în regiunea Krasnodar, au efectuat aplicaţii pentru respingerea unui atac masiv cu rachete din partea unui inamic imaginar”, anunță comunicatul

Aproximativ 100 de militari participă la exercițiile care implică folosirea a 30 de echipamente deultimă generație.

Anterior, zece avioane ruseşti din cadrul Flotei din Marea Neagră au efectuat zboruri de antrenament în zona unde au loc exerciţiile internaţionale Sea Breeze, cele mai ample în ultimii 20 de ani, La exercițiile SEa Breeze participă atât țări NATO, cât și partenere.  E vorba de peste 30 de statei, între care SUA şi Ucraina, potrivit agenţiei de presă Unian.

În ajunul lansării Sea Breeze, Rusia a încercat să descurajeze SUA să participe la aceste exerciţii, iar la scurt timp Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata rusă a deschis foc de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender la trecerea navei prin apele ucrainene de-a lungul coastei Crimeii, pe care Rusia le consideră drept apele sale teritoriale. Marea Britanie a infirmat ulterior versiunea Moscovei, conform agenţiilor de presă citate de Agerpres.

Avertisment dur la adresa „provocatorilor”

Simultan cu demonstrațiile de forță, autoritățile de la Moscova au lansat un avertisment dur. Provocatorii, care își continuă jocurile în Marea Neagră, vor primi ceea ce li se vine, a declarat marți viceministrul de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, într-un interviu acordat jurnalului Afaceri Internaționale,

„Cu provocatorii este esențial să vorbești cât mai direct posibil, explicând în detaliu, de ce ar fi mai bine să-și lase provocările deoparte data viitoare și să rămână departe de acea zonă, pentru că vor fi ceasuri în nas”, rusul de rang înalt a subliniat diplomatul.

„Riscurile conflictelor pot crește în continuare. Marea Neagră nu este un loc în care astfel de jocuri sunt permise”, a avertizat Ryabkov, citat de Tass.