Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasada Statelor Unite din Bagdad, atacată cu drona. Aparatul a fost detonat cu rachete
Ambasada Statelor Unite din Bagdad, atacată cu drona. Aparatul a fost detonat cu rachete

Ambasada Statelor Unite din Bagdad, atacată cu drona. Aparatul a fost detonat cu rachete

O dronă încărcată cu explozibil a vizat ambasada Statelor Unite din Bagdad, capitala Irakului. Aceasta a fost detonată în aer, înainte de a-și atinge ținta.

Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni și a avut loc la scurtă vreme după ce baza militară de la Ain Al-Asad a fost atacată cu un tir de rachete. În această bază, situată în vestul Irakului sunt cantonate și trupe din Statele Unite. Tirul cu rachete de la Ain Al-Asad nu s-a soldat cu victime umane.

La Bagdad, sistemul defensiv american s-a activat în momentul în care drona încărcată cu explozibil a fost depistată și a tras mai mult salve de rachete. Aparatul zburător a fost doborât înainte de a atinge ținta vizată, respectiv sediul ambasadei Statelor Unite.

Trebuie spus că de la începutul anului și până în prezent, în Irak au avut loc un număr de 47 de atacuri care au vizat obiective americane. Acestea s-au produs în condițiile în care Statele Unite mențin în zonă o forță militară formată din 2.500 de soldați, în cadrul Coaliței internaționale de luptă împotriva grupării Stat Islamic.

Noua strategie a adversarilor SUA

Între atacurile care au vizat obiectivele americane, șase au implicat drone. Experții militari consideră acest tip de atac, cu drone, drept cel mai periculos și recomandă o vigilență sporită a forțelor combatante. Aceasta deoarece aparatele fără pilot, ghidonate electronic, pot evita, în multe cazuri, apărarea antiaeriană.

Astfel, în luna aprilie, o dronă încărcată cu explozibil a lovit cartierul general al forțelor militare din zona aeroportului din Erbil, capitala Kurdistanului irakian. O lună mai târziu, în mai, un alt dispozitiv ghidat electronic, de la distanță, a lovit baza militară de la Ain Al-Asad, unde sunt staționate mai multe trupe americane.

Statele Unite oferă recompensă

Într-un alt atac, care s-a desfășurat pe 9 iunie, alte trei drone încărcate cu explozibil au vizat aeroportul din Bagdad. Și aici se află cantonați mai mulți soldați din forțele americane. Unul dintre aparate a fost interceptat de armata irakiană.

În urma acestor atacuri repetate, autoritățile americane au oferit o recompensă financiară de 3 milioane de dolari pentru oricine poate da informații despre grupările aflate în spatele atacurilor anti-americane. Acest demers reprezintă un semn al îngrijorării responsabililor military vis-a vis de noile tactici folosite de inamici în conflictul din Irak, după cum arată Reuters.