Evenimentul ZileiEVZ Special82 de oameni au murit în Bagdad! Spitalul a cedat în lupta contra COVID-19

82 de oameni au murit în Bagdad! Spitalul a cedat în lupta contra COVID-19

82 de oameni au murit în Bagdad! Spitalul a cedat în lupta contra COVID-19
Doliu uriaș în urma unui incendiu dintr-un spital, care s-a soldat cu 82 de morți în acest moment.

Incident dezastruos în Bagdad. Un spital dedicat bolnavilor de COVID-19 a ars din temelii. În urma incendiului s-au înregistrat cel puțin 82 de morți, dintre care 28 erau conectați la ventilatoare.

Potrivit noului bilanţ, furnizat de Ministerul de Interne irakian, „82 de persoane au fost ucise şi 110 au fost rănite” în incendiu, scrie BBC.

Acest bilanţ, anunţat de Ali al-Bayati, membru al Comisiei guvernamentale pentru drepturile omului, este primul furnizat de o sursă oficială. Un bilanţ precedent, al unor surse medicale, informa cu privire la 23 de morţi.

Incendiul a provocat furia irakienilor, care cer demisia ministrului Sănătăţii.

Tuburi cu oxigen „depozitate fără a respecta condiţiile de securitate” s-ar fi aflat la originea dezastrului.

Apărarea civilă a declarat agenţiei oficiale irakiene că a putut “salva 90 de persoane din totalul de 120 de bolnavi şi rude” care se aflau la faţa locului, refuzând în acelaşi timp să comunice un bilanţ al morţilor şi răniţilor.

Acest incendiu, provocat, conform mai multor surse, de neglijenţă, legată frecvent de corupţia endemică din Irak, a stârnit imediat un val de indignare în ţară. Guvernatorul Bagdadului, Mohammed Jaber, a reclamat “Ministerului Sănătăţii o comisie de anchetă pentru ca cei care nu şi-au făcut treaba să fie aduşi în faţa justiţiei”.

Sistem sanitar îngenuncheat

Acest incendiu constituie o încercare în plus pentru Irak, ţară cu 40 de milioane de locuitori al cărei sistem sanitar nu şi-a revenit niciodată după patru decenii de războaie repetate.

Cazurile de COVID-19 au depăşit miercuri pragul de un milion în Irak, în lipsă de medicamente, medici şi spitale de mai multe zeci de ani, dar care înregistrează un număr relativ mic de decese cauzate de noul tip de coronavirus.


Accesează: