Evenimentul Zilei > Social > AstraZeneca şi tromboza revin în prim-plan. Anchetă după ce un tânăr sănătos a murit
AstraZeneca şi tromboza revin în prim-plan. Anchetă după ce un tânăr sănătos a murit

AstraZeneca şi tromboza revin în prim-plan. Anchetă după ce un tânăr sănătos a murit

Cazul unui student francez la Medicină care a murit după 10 zile de când se vaccinase împotriva Covid-19 cu serul de la AstraZeneca a reaprins dezbaterile despre cazurile de tromboză care ar avea legătură cu acest vaccin.

AstraZeneca şi tromboza revin în prim-plan. Un tânăr sănătos a murit după vaccinare. Conform presei din Franţa, raportul despre acest deces arată că tânărul a avut „sângerări interne cauzate de tromboză”.

În prim-plan apare Anthony Rio, găsit mort în apartamentul său din Nantes, la data 18 martie 2021. Trecuseră doar 10 zile după ce s-a vaccinat cu prima doză de la AstraZeneca. Autoritățile au fost alertate de rudele care nu au mai reușit să-l contacteze.

Parchetul din Nantes a deschis o anchetă și a cerut efectuarea autopsiei. În raportul legiștilor se menționează că studentul a avut „sângerări interne cauzate de tromboză”.

AstraZeneca şi tromboza revin în prim-plan

„Fratele meu avea o stare de sănătate perfectă. A avut o durere de stomac și hotărâse să meargă la medic joi, dar nu a apucat, deoarece a fost găsit decedat în noaptea de miercuri spre joi”, a declarat fratele tânărului a cărui moarte reaprinde dezbaterile despre siguranţa vaccinului AstraZeneca.

La rândul lor, oficialii Agenției pentru Siguranța Medicamentelor din Franța (ANSM) au demarat propria anchetă. În acest, ANSM investighează 13 cazuri de tromboză raportate după vaccinarea cu AstraZeneca.

Amintim că în România, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri, 19 martie, că nu se poate dovedi o legătură între serul de la AstraZeneca și apariția trombozei.

„La acest moment nu se recomandă tratamentul preventiv cu anticoagulant. Din datele centralizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), vorbim de aproximativ 13 cazuri de tromboză venoasă de sinus cerebral, ceea ce înseamnă, din 20 de milioane de persoane vaccinate la nivel european și în Marea Britanie, este aproape imposibil de făcut o legătură de cauzalitate între vaccin, vaccinare și apariția acestor fenomene extrem de rare.

De aceea, în recomandările și în precauțiunile care vor fi menționate în prospect, cred că ce este mai important este să transmitem persoanelor care sunt eventualele semne de alarmă care să îi determine să solicite un consult medical după vaccinare.

Ce a spus Valeriu Gheorghiţă despre AstraZeneca

Dr. Valeriu Gheorghita, medic primar boli infectioase la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Carol Davila

Vorbim de situații extrem de rare, însemnând 3, 4, 5 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate. În condițiile în care suntem în plină pandemie și știm foarte bine că avem un număr mare de cazuri asimptomatice și că această infecție cu Sars-CoV-2 evoluează cu un status pro-trombotic este foarte greu de spus care este nivelul de risc de apariție a acestor evenimente trombotice la populația actuală, în context pandemic și care este aportul, dacă există un aport, pe care îl aduce vaccinul.

Se recomandă precauție și atenție la anumite simptome, cum ar fi o durere de cap care persistă, debutează la cel puțin 3 zile de la vaccinare și care nu se controlează cu un tratament obișnuit. Atunci, persoana respectivă trebuie să se adreseze unui serviciu medical.

În general, se pare că se profilează acest sindrom care s-ar instala între 4 și 14 zile de la momentul vaccinării, fără să existe o relație de cauzalitate dovedită la acest moment. Este un lucru absolut normal să se investigheze în continuare și să se încurajeze monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, tocmai pentru că vorbim de două particularități: de o pandemie în care infecția cu Sars-CoV-2 evoluează, în multe cazuri, în cel puțin 30-40% din cazuri, asimptomatic și determină o stare pro-trombotică; vorbim de milioane de persoane vaccinate.

O asemenea campanie de vaccinare nu s-a mai întâmplat, așa încât putem să avem de-a face și cu evenimente extrem de rare, pe care, la acest moment, este imposibil să le putem lega sau să le excludem de vaccinare.”

În Statele Unite ale Americii, compania anglo-suedeză AstraZeneca este suspectată că a furnizat date înșelătoare despre eficiența vaccinului. Consilierul preşedintelui Joe Biden, medicul Anthony Fauci, consideră că vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 este probabil foarte bun. Totuși, o comisie independentă de revizuire a fost îngrijorată din cauza datelor care ar putea induce în eroare. Mai multe despre acest subiect puteţi citi aici.