Evenimentul Zilei > Actualitate > Concluzia OMS despre vaccinul AstraZeneca. Este bun sau nu? Alertă în toată lumea
Concluzia OMS despre vaccinul AstraZeneca. Este bun sau nu? Alertă în toată lumea

Concluzia OMS despre vaccinul AstraZeneca. Este bun sau nu? Alertă în toată lumea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis vineri, 18 martie 2021, că beneficiile asociate vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 are întâietate în comparaţie cu riscurile.

Concluzia OMS despre vaccinul AstraZeneca. Este bun sau nu? Alertă în toată lumea. Experţii din cadrul OMS au confirmat astfel verdictul dat joi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Vaccinul AstraZeneca prezintă în continuare un profil pozitiv beneficii-riscuri, cu un enorm potenţial de prevenire a infecţiilor şi de reducere a deceselor în lumea întreagă”, a precizat Comitetul consultativ mondial pentru siguranţa vaccinală (GACVS) din cadrul OMS.

Experţii GACVS s-au reunit online între 16 şi 19 martie pentru a analiza informaţiile şi datele disponibile. Au fost în prim-plan informaţiile „referitoare la evenimente tromboembolice (cheaguri sangvine) şi trombocitopenie (număr scăzut de trombocite) în urma vaccinării cu serul AstraZeneca”.

Au fost examinate datele din studiile clinice şi rapoartele referitoare la siguranţa vaccinului din Regatul Unit, India şi Vigibase. Vigibas este o bază de date globală a OMS. La final, concluzia a fost că „datele disponibile nu sugerează o creştere globală a problemelor de coagulare după administrarea vaccinurilor împotriva Covid-19”.

„Ratele raportate referitoare la evenimente tromboembolice după administrarea vaccinurilor împotriva Covid-19 sunt conforme numărului preconizat”, au mai spus experţii OMS.

Concluzia OMS despre vaccinul AstraZeneca

În mai multe ţări din Europa au fost semnalate evenimente tromboembolice foarte rare asociate cu trombocitopenie după utilizarea AstraZeneca. A mai fost semnalată o formă specifică de tromboză venoasă cerebrală. În comunicatul OMS s-a subliniat că „nu se poate spune cu certitudine că au fost provocate de vaccinare”.

Utilizarea vaccinului AstraZeneca fost suspendată temporar de mai multe ţări din UE, EMA a estimat joi că serul este „sigur şi eficace”. OMS a reînnoit joi un apel vizând utilizarea în continuare a vaccinului până la sosirea avizului experţilor.

Comitetul consultativ mondial pentru siguranţa vaccinală a fost creat în 1999. Aici s-a ajuns pentru a răspunde unor problemele de siguranţă a vaccinurilor care ar putea avea importanţă globală.

Comitetul oferă avize independente referitoare la probleme de siguranţă vaccinală cu relevanţă pe plan mondial. Acesta analizează şi consecinţele pe termen scurt sau lung ale programelor naţionale de vaccinare.

GACVS doreşte ca personalul sanitar şi persoanele vaccinate să primească o informare adecvată pentru a recunoaşte semnele şi tuturor efectelor adverse grave care ar putea surveni după vaccinarea împotriva Covid-19. Astfel, cei afectaţi vor putea primi îngrijiri şi tratamente medicale adecvate dacă va fi cazul.

OMS mai recomandă statelor să monitorizeze în continuare siguranţa tuturor vaccinurilor împotriva Covid-19 şi să semnaleze efectele adverse.