Evenimentul Zilei > Actualitate > AstraZeneca anunță livrări reduse de vaccin pentru UE
AstraZeneca anunță livrări reduse de vaccin pentru UE

AstraZeneca anunță livrări reduse de vaccin pentru UE

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat Comisia Europeană că livrările de vaccin împotriva COVID-19 vor fi mai reduse în primul trimestru.

AstraZeneca anunță livrări reduse de vaccin pentru Uniunea Europeană.

Compania AstraZeneca va livra mai puține doze de vaccin anti – COVID-19, decât cele convenite cu Uniunea Europeană. Presa europeană a relatat că reprezentanții companiei farmaceutice au notificat Comisia Europeană, în acest sens.

Site-ul austriac de ştiri OE24 a relatat că AstraZeneca a comunicat responsabililor UE că, în primul trimestru, livrările vor fi considerabil sub ţinta stabilită. Publicația scrie că Martin Auer, coordonatorul austriac, le-a transmis landurilor că alocările pentru Austria în primul trimestru au fost reduse. În loc de 2 milioane de doze, cât ar fi trebuit să primească, Austria va beneficia de 500.000- 600.000 doze.

Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al AstraZeneca a refuzat să comenteze aceste informații.

AstraZeneca așteaptă, la finalul acestei luni, autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului.

Pfizer a redus livrările în mai multe țări

Și grupul american Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri pentru unele state europene. România a primit 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta. Cealaltă jumătate va fi alocată, gradual, până la finalul lui martie.

Situaţia este similară în Polonia, ţară care luni a primit doar 176.000 de doze.

Guvernul ceh se pregăteşte pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni. De altfel, autoritățile au decis să încetinească programul de vaccinare. Aceasta cu atât mai mult cu cât s-a ajuns la doza de rapel. Pfizer a redus livrările în Cehia cu 15% în această săptămână şi cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni.

Comisia Europeană cere explicații

Comisia Europeană va solicita explicaţii de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare.  Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

„Vom solicita lămuriri din partea companiei”, a spus purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă.

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Este un volum suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar.