Ciudata întârziere a vaccinării în Olanda

Ciudata întârziere a vaccinării în Olanda

Irlanda a devenit marți, 29 decembrie, al 26-lea stat din cele 27 ale UE, care a început vaccinarea locuitorilor săi împotriva COVID. Doar Olanda nu a făcut-o încă, iar guvernul nici nu se gândește să înceapă înainte de 8 ianuarie.

Germania, Ungaria și Slovacia au fost primele țări din Uniunea Europeană care au început vaccinarea sâmbătă, a doua zi de Crăciun.

Duminică au urmat Franța, Italia, Spania, Finlanda, Danemarca, Suedia, Austria, Polonia, Cehia, Portugalia, România, Grecia, Bulgaria, Croația, Slovenia, Estonia, Lituania, Cipru și Malta.

Luni, Belgia a fost una dintre ultimele țări din UE care a început campania de vaccinare, alături de Luxemburg și Letonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marți, a fost rândul Irlandei.

A mai rămas doar Olanda. Guvernul premierului Mark Rutte (foto, alături de Klaus Iohannis) nu ia însă în considerare ca vaccinarea să înceapă înainte de 8 ianuarie, adică la două săptămâni după restul UE. Chiar și această dată este sub semnul întrebării.

Vaccinul a ajuns în Olanda

Și, totuși, așa cum informează televiziunea flamandă HLN, vaccinul Pfizer/BioNTech, folosit de toate aceste țări, a ajuns deja în Olanda încă de zilele trecute.

De ce întârzie Haga? Motivul invocat oficial este că, în ciuda meticulozității și bunei organizări proverbiale ale batavilor, pregătirile de vaccinare nu ar fi încheiate.

De pildă, nu sunt gata softurile Serviciului de Sănătate, potrivit unei declarații făcute de ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge. Explicația ar fi că Serviciul de Sănătate nu a fost creat decât de curând, tocmai pentru a face posibilă campania de vaccinare.

Prudență, nu „grabă simbolică”

De Jonge, care afirmă că și-ar fi dorit ca vaccinarea să înceapă mai devreme, ar fi avut consultări intensive în ultima perioadă, însă autoritățile sanitare olandeze au apreciat că o „atitudine prudentă și sigură este mai importantă decât o administrare rapidă simbolică a vaccinului”.

Era o aluzie la tot restul UE?

Ministrul olandez le dă dreptate autorităților sanitare, considerând că timpul câștigat de ceilalți este nesemnificativ.

Însă nu toată lumea este de aceeași opinie. Roel Coutinho, fost director al Centrului de Control și Prevenție a Bolilor din Olanda, califică drept „deconcertant și puțin jenant” faptul că Olanda este ultima țară din Uniunea Europeană care începe campania de vaccinare.

Nu medicii ar trebui vaccinați, ci bătrânii

„Suntem o țară incredibil de bine organizată. Iar dacă se dovedește că este nevoie de mai mult timp înainte de a începe, eu găsesc acest lucru destul de deconcertant”, a declarat luni Coutinho.

Există și alte critici. Astfel, guvernul olandez intenționează să vaccineze mai întâi personalul sanitar (la fel ca România), mai ales pe cel din azilurile de bătrâni și din casele de îngrijire ale persoanelor cu dizabilități.

Consiliul de Sănătate al Olandei, organ consultativ științific independent, însărcinat cu consilierea guvernului și a parlamentului, a cerut însă ca vaccinarea să înceapă cu persoanele vârstnice.

Nici Coutinho, însuși, nu înțelege strategia guvernului olandez: „În momentul în care nu iei în seamă un sfat fondat științific, trebuie să ai argumente bune. Eu nu am auzit nici unul.”