Acord în Uniunea Europeană. Testele COVID vor fi recunoscute în toate țările membre

Acord în Uniunea Europeană. Testele COVID vor fi recunoscute în toate țările membre

Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru ca testele pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus să fie recunoscute, pe bază de reciprocitate, în toate statele membre.

Statele din Uniunea Europeană au ajuns la un acord conform căruia își vor recunoaște reciproc testele pentru depistarea noului coronavirus.

Testele pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus vor fi recunoscute, reciproc, de toate statele UE.  Țările europene au decis elaboreze un cadru comun pentru folosirea testelor rapide antigen și pentru recunoașterea rezultatelor testelor COVID-19. Informația a fost prezentată într-un comunicat de presă al Consiliului European.

Măsura urmărește să limiteze răspândirea coronavirusului și să contribuie la buna funcționare a pieței interne. Astfel, recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru infecția cu SARS-CoV2 este esențială pentru a facilita circulația transfrontalieră. De asemenea, acest demers ușurează urmărirea și tratarea contacților persoanelor infectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recomandarea Consiliului European include validarea și recunoașterea reciprocă a testelor antigen și a testelor RT-PCR între statele membre. De asemenea, colaborarea presupune și dezvoltarea unei liste comune de teste antigen și prioritizarea situațiilor pentru utilizarea unor astfel de teste.

Lista testelor antigen trebuie să fie flexibilă, pentru adăugarea sau eliminarea celor a căror eficacitate este afectată de mutațiile COVID-19.

Medicii sunt de acord cu înăsprirea restricțiilor în Uniunea Europeană

Pe de altă parte, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) îndeamnă statele UE să ia măsuri antiepidemice mai stricte. Măsurile sunt propuse în contextul apariției celor trei mutații ale SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. Acestea implică un risc foarte ridicat pentru Europa, întrucât sporesc transmisibilitatea virusului.

Pe baza noilor informaţii, riscul asociat cu pătrunderea şi răspândirea în comunitate a variantelor problematice a crescut la „foarte ridicat”, faţă de nivelul „ridicat”, notează ECDC.

„Mesajul esenţial este de pregătire a unei sporiri rapide a rigorii măsurilor (antiepidemice) în săptămânile următoare pentru a proteja capacităţile sanitare, precum şi de accelerare a campaniilor de vaccinare”, transmite ECDC.

ECDC îndeamnă guvernele să intensifice testarea şi mai ales activitatea de secvenţiere pentru a identifica noile mutaţii.

Mai mult, agenția recomandă statelor membre să fie prudente înainte de a relaxa restricţiile antiepidemice. Aceasta deoarece vor mai trece câteva luni până când populaţiile responsabile pentru transmiterea (virusului) vor fi vaccinate.