Evenimentul Zilei > Social > OMS, anunț îngrijorător despre noua tulpină de coronavirus. Este mai grav decât credeau
OMS, anunț îngrijorător despre noua tulpină de coronavirus. Este mai grav decât credeau

OMS, anunț îngrijorător despre noua tulpină de coronavirus. Este mai grav decât credeau

Noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii, transmite OMS.

Miercuri, OMS a transmis că noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie este prezentă în 60 de țări și teritorii. Astfel, OMS susține că nouă tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie continuă să se răspândească extrem de repede în întreaga lume.

În ceea ce privește varianta sud-africană, care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă, aceasta se răspândește mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală.

OMS a afirmat, de asemenea, că monitorizează răspândirea altor două variante care au apărut în Brazilia, una dintre acestea, P1, fiind detectată în Japonia la patru persoane sosite din ţara din America de Sud.

„În prezent, există puţine informaţii disponibile pentru a se putea şti dacă transmisibilitatea sau severitatea sunt modificate de aceste noi variante”, a notat agenţia ONU, subliniind însă că unele dintre caracteristicile genetice similare necesită studii mai aprofundate.

OMS a transmis că noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie se răspândește extrem de rapid

Varianta britanică raportată OMS la jumătatea lunii decembrie este considerată cu 50-70% mai contagioasă decât coronavirusul iniţial şi este prezentă în cele şase zone geografice ale OMS, în timp ce varianta sud-africană este prezentă doar în patru dintre acestea, a subliniat OMS fără preciza în care dintre ele.

Aceste două variante, mai contagioase, nu sunt a priori mai periculoase, în conformitate cercetările efectuate până în prezent, însă îmbolnăvind mai uşor un număr mai mare de oameni, ele cresc presiunea asupra sistemelor sanitare, care în unele ţări, precum Marea Britanie şi Statele Unite, ajung uneori în colaps.

Pandemia de COVID-19 a provocat deja peste 2 milioane de decese. OMS notează că numărul deceselor a crescut cu 9% în cursul săptămânii care s-a încheiat la 17 ianuarie, în comparaţie cu săptămâna precedentă, atingând un record de 93.000 de decese.

Sursa: Agerpres