China şi OMS, puse la zid pentru Pandemie! Un grup de experţi cere „resetare globală”

China şi OMS, puse la zid pentru Pandemie! Un grup de experţi cere „resetare globală”

Un grup de experţi a criticat modul cum a fost gestionat focarul de infecţie de către oficialii din China. Nici OMS nu a scăpat de mustrări, şi anume: „nu a declarat starea de urgență internațională până pe 30 ianuarie”.

Un grup de experţi a declarat că oficialii chinezi ar fi putut aplica măsuri de sănătate publică mai ferme în ianuarie 2020. Scopul era pentru reduce focarul iniţial de COVID-19.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost criticată pentru că nu a declarat starea de urgenţă internaţională până pe 30 ianuarie.

Se cer reforme la agenția Națiunilor Unite cu sediul la Geneva

Experții au solicitat reforme la agenția Națiunilor Unite cu sediul la Geneva.  Grupul a fost condus de fostul prim-ministru Helen Clark și fostul președinte Ellen Johnson Sirleaf.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul a fost publicat după cele declarate de Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS.

Acesta a spus că decesele la nivel global urmează să depăşească pragul de 100.000 săptămânal.

„Ceea ce este clar pentru grup este că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai ferm de către autorităţile sanitare locale. Dar şi cele naţionale din China”, se arată în raport.

Aici se face referire la apariţia focarului iniţial de COVID-19 în oraşul central Wuhan, din provincia Hubei.

Se cere „resetare globală”

Pe măsură ce au apărut dovezi ale transmiterii de la om la om, „în prea multe ţări, acest semnal a fost ignorat”, scrie în document.

„Deşi termenul de pandemie nu este nici folosit, nici definit în Regulamentul Internaţional de Sănătate (2005), utilizarea sa serveşte pentru a atrage atenţia asupra gravităţii unui eveniment de sănătate. Abia la 11 martie, OMS a folosit termenul”, se mai spune în raport.

Grupul de experţi a solicitat o „resetare globală” şi a precizat că va face recomandări într-un raport final adresat miniştrilor Sănătăţii din cele 194 de state membre ale OMS, în luna mai.

Sub președintele Donald Trump, Statele Unite au acuzat OMS că este „centrat pe China”, lucru negat de agenție. Țările europene conduse de Franța și Germania au făcut eforturi pentru soluționarea deficiențelor OMS în ceea ce privește finanțarea, guvernanța și competențele legale, scrie nbcnews.