Pașapoartele de vaccinare, tot mai aproape de adoptare în Uniunea Europeană
- Adrian Pătrușcă
- 21 ianuarie 2021, 16:28
Un comisar european a declarat că pașapoartele de vaccinare anti-COVID vor fi „recunoscute” de către Uniunea Europeană, ca măsură de a promova libertatea de mișcare.
Pașapoartele de vaccinare ar putea fi implementate, afirmă Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.
„Este perfect imaginabil că acesta (pașaportul) poate deschide căi pentru alte scopuri, inclusiv facilitatea călătoriilor”, a politicianul grec, citat de Daily Mail.
„Considerăm că acum este momentul ca aceste certificate de vaccinare să fie recunoscute în toată Uniunea Europeană.”
Grecia depune eforturi diplomatice mari pentru recunoașterea pașapoartelor de vaccinare. Cu o economie dependentă de turism, țara balcanică speră să-și revitalizeze astfel acest sector.
Firesc, poziția este susținută și de Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate. Ea a spus că UE se află într-o „discuție activă” privind modul în care fie implementat sistemul.
Spania, de asemenea dependentă de turism, este ultima țară care și-a manifestat sprijinul pentru această măsură. Ministrul Turismului, Reyes Maroto, a anunțat că Spania va adopta certificatele de vaccinare.
Anterior, potrivit SchengenVisaInfo, poziții similare fuseseră exprimate și de Danemarca și Islanda.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este de acord cu propunerea guvernului de la Atena, privind pașapoartele de vaccinare.
Spre lauda sa, Klaus Iohannis s-a opus pașapoartelor, invocând discriminarea:
„Nu consider că este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este inacceptabilă. Sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare. Și va exista și la noi. Dar el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește certificatul știe când a primit prima doză și pe a doua. Sunt date importante pentru medici. Însă, să folosim aceste certificate de vaccinare să împărțim populația în două – cei care au fost vaccinați și cei care nu – nu mi se pare un lucru bun.”
Deși nu mai face parte din UE, Marea Britanie tatonează și ea terenul. Guvernul de la Londra efectuează un experiment în două regiuni, pentru a verifica funcționarea pașapoartelor de vaccinare. Experimentul este programat să dureze până în luna martie, când probabil se va adopta o decizie.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat săptămâna trecută că se opune pașapoartelor de vaccinare „pentru moment”.