Evenimentul Zilei > International > Cei care vor avea un certificat de vaccinare vor intra în Grecia fără test pentru coronavirus
Cei care vor avea un certificat de vaccinare vor intra  în Grecia fără test pentru coronavirus

Cei care vor avea un certificat de vaccinare vor intra în Grecia fără test pentru coronavirus

KATHIMERINI . Certificatul de vaccinare „nu va deveni în niciun caz o condiție pentru ca cineva să călătorească în țara noastră”, a spus ministrul grec al turismului Harry Theoharis, în contextul clarificărilor cu privire la intrarea călătorilor în Grecia.

Concret, Theoharis a declarat că propunerea prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis are scopul de a mobiliza Europa pentru a se coordona în această problemă.

Atât certificatul, cât și testele rapide sunt două „instrumente” care oferă posibilitatea ca deplasările să aibă loc în vara anului 2021, a declarat Theoharis pentru postul de televiziune SKAI.

Cei care nu au fost vaccinați vor fi testați, dar rămâne de văzut din deciziile comisiei de resort dacă acest lucru se va aplica tuturor. Cei care vor avea un certificat de vaccinare vor trece liber.

În final, ministrul grec al turismului şi-a exprimat convingerea că anul acesta va fi un an mai bun pentru turism. Însă el a ţinut să sublinieze că obiceiurile consumatorilor s-au schimbat, că există incertitudine sanitară și că nimeni nu rezervă o călătorie cu 6 sau 8 luni înainte.

Certificatul de vaccinare este o chestiune de conjunctură temporală, spune un diplomat UE

Un diplomat european de rang înalt a subliniat astăzi importanţa conjuncturii temporale în care se va pune în aplicare un eventual certificat de vaccinare în UE. El a caracterizat drept „interesantă” propunerea premierului grec Kyriakos Mitsotakis, dar a precizat că: „Este în mod clar o chestiune de moment temporal în care aşa ceva ar funcţiona. Ar fi mai bine să fie introdus după ce va fi fost dată ocazia tuturor europenilor să facă vaccinul”.

Chiar dacă au existat dificultăți de coordonare între statele membre cu privire la politica de transport și politica de frontieră începând cu martie anul trecut, același diplomat a descris acordul privind adoptarea unui certificat paneuropean comun (în locul celor naționale separate) drept „partea ușoară” a întregului demers.

Privilegiile care pot fi asociate cu acest (certificat) și posibila discriminare pe care o implică vor fi problema explozivă din punct de vedere politic”, a spus el, adăugând şi că „este, de asemenea, important să știm mai multe despre măsura în care vaccinarea previne, pe lângă îmbolnăvire, şi transmiterea”.

(Rador)