Evenimentul Zilei > Social > Apă din fosa septică, transformată în soluție intravenoasă pentru armata SUA
Apă din fosa septică, transformată în soluție intravenoasă pentru armata SUA

Apă din fosa septică, transformată în soluție intravenoasă pentru armata SUA

Lichidul intravenos este necesar în timpul războiului, dar proviziile se pot epuiza cu ușurință. Iar soldații care au nevoie de asistență medicală pot fi prea departe pe câmpul de luptă pentru a primi tratament.

Apă din fosa septică, transformată în soluție intravenoasă pentru armata SUA. Soluția intravenoasă este vitală în teatrele de operațiuni.

Având în vedere acest lucru, armata SUA s-a alăturat unei firme de cercetare din Colorado pentru a proiecta un sistem „revolutionar”. Care transformă apă uzată în fluidul de salvare a vieții.

Este vorba de nou dispozitiv de dimensiunile unei serviete, denumit Lactated Ringer’s Solution Generator. Este capabil să fabrice un litru de soluție intravenoasă, din ape uzate, în doar șase minute, scrie Daily Mail.

Apa este injectată cu un concentrat steril de sodiu, potasiu și calciu. Iar iar amestecul este filtrat într-o pungă de soluție intravenoasă, unde devine „concentrația corectă”.

Ringer’s Solution Generator se află în prezent în faza de prototip. În cadrul unei colaborări pentru dezvoltarea de material medical al armatei SUA. Este finanțat prin programul de cercetare pentru inovarea afacerilor mici Defense Health Agency.

Ideea este de a produce o soluție portabilă, sterilă, „lactated Ringer’s” (LR) care este o combinație de sodiu, potasiu și calciu. Această soluție este vitală pentru medicii militari în zone de război, deoarece tratează deshidratarea și rănile.

Apă din fosa septică, transformată în soluție intravenoasă pentru armata SUA. Lichidul pentru resuscitarea soldaților

Noul dispozitiv este ușor de transportat. Cântărește doar 11 kg și măsoară 18 inci înălțime și 10 inci lățime.

Austin Langdon, director de produs pentru programul LR Solution Generator a evidențiat acest produs.

„Fără îndoială, acest mic dispozitiv va reduce dramatic amprenta logistică a armatei în a transporta și stoca soluția Ringer lactate”.

„Care este lichidul ales pentru resuscitare dacă sângele nu este disponibil pe câmpul de luptă”. „Această unitate poate produce soluție LR practic din orice sursă de apă, inclusiv din apă de fosă septică.

TDA Research lucrează la generatorul de soluții LR din 2018 și a prezentat recent un prototip funcțional.

Girish Srinivas, CEO TDA Research, a declarat pentru Military.com: „Am creat acest lucru doar pentru armată”.

Reducerea efortului logistic pentru aprovizionare

Generatorul LR funcționează pe o celulă reîncărcabilă litiu-ion. Care poate produce mai mult de 30 de pungi de soluție LR dintr-o singură încărcare.

„Conducerea armatei caută în mod continuu modalități de a reduce efortul logistic legat de aprovizionarea în prima linie cu resurse vitale”. „Și mult mai departe în operațiunile multi-domeniu”, a spus Langdon.

„Produse precum LR Solution Generator sunt soluții orientate spre viitor”. „Ele ne pot ajuta să ne gândim dincolo de parametrilor noștri normali de funcționare.

„Acest dispozitiv, precum și altele ca acesta, va aduce noi inovații care ne vor schimba standardul de funcționare și ne vor asigura resursele valoroase”.

 

Foto: Facebook