Cu o săptămână înainte de Paștele orthodox, Compania De Apă Târgovişte - Dâmboviţa a informat locuitorii din orașul Răcari că din cauza debitului redus de apă potabilă locuitorii vor avea apă doar câteva ore pe zi şi sunt sfătuiţi să-şi facă rezerve.
Precizăm că localitatea dâmbovițeană este situată la doar 35 de kilometri de Capitală.
„Din cauza creşterii consumului de apă în aceasta perioada, depăşind debitul maxim al sursei de alimentare", își justifică măsura Compania de Apă Târgovişte
Măsura afectează peste 7.000 de oameni din Răcari aflaţi în pline pregătiri pentru sărbătoarea Paştelui.
Începând de marţi, 14 aprilie, programul de furnizare a apei potabile în Răcari este următorul: „Reluarea alimentării cu apă se va face conform procedurilor legale. Înainte de reluarea distribuţiei vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate, pentru asigurarea gradului de potabilitate a acesteia, în conformitate cu reglementările în vigoare", au anunţat reprezentanţii Companiei de Apă Târgovişte - Dâmboviţa.
Recomandări pentru localnicii din Răcari care primesc apă cu porţia înainte de Paşte
„Se recomandă a nu se folosi apa în scop potabil imediat după pornire, pâna la limpezire.
Preventiv, pâna la primirea buletinului cu analize microbiologice (cca. 72 de ore), vă recomandăm să fierbeţi apa utilizată în scop potabil timp de 10 minute. Locuitorii sunt rugaţi să creeze rezerve pentru asigurarea consumului propriu de apă potabilă", este mesajul Companiei de Apă Târgovişte - Dâmboviţa.
Despre această situație, jurnalista Mădălina Manole a postat pe pagina sa de socializare un comentariu în care critic această măsură
„Cum este posibil ca în orașul Răcari, Dâmbovița, la doar 35 de km de București, să se oprească apa în plină pandemie de coronavirus? Cum este posibilă această situație în Săptămâna Mare, când toată lumea are nevoie de apă pentru gătit/curățenie mai mult ca niciodată? Cum este posibilă această situație când majoritatea locuitorilor din Răcari fac zilnic naveta din București și ajung seara acasă și au nevoie de igienă?
Cum este posibil să existe aceeași situație nerezolvată de ani de zile? Și mă întreb, stupefiată, cum s-a făcut această împărțire fabuloasă? În Răcari sunt 5 blocuri amărâte (în sensul că arată jalnic, ponosite, nereabilitate și cu rahatul din canalizare care plutește în față precum o Veneție împuțită - că deh, refulează canalizarea).
Păi 5 blocuri de 4 etaje echivalează cu restul caselor din comuna, pardon, din orașul Răcari? Vreau să înțeleg și eu raționamentul minților strălucite care au semnat acest program. Pe ce anume s-au bazat în logica lor? Cum de au reușit să ia această decizie INCREDIBILĂ ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS? Pe de altă parte, chiar nu se găsesc variante de rezolvare a unei situații ce datează de ani de zile? Și asta cu apa și aia cu rahatul plutitor?! Motivul este lipsa presiunii! Ok! La curți se udă grădinile cu apă de la rețea. Puțin îmi pasă!
Cu siguranță există posibilitatea unor pompe/hidrofoare mai puternice și nicidecum privarea oamenilor de apă. Cum măi, minților luminate, să privați oamenii de apă în perioada asta? Dacă era o defecțiune, mai aveați o scuză, dar așa?! INCREDIBIL! Sunt sigură că Primăria orașului Răcari nu va lăsa această situație să se petreacă într-o perioadă în care igiena este extrem de importantă, de fapt, este cea mai importantă măsură de prevenție a COVID-19.
Am încredere că domnul Primar Caraveteanu Marius va lua măsurile necesare astfel încât locuitorii să aibă apă de Paște și mai ales de o igienă corespunzătoare în aceste momente epidemic”, potrivit romaniatv.net