Apa alcalină. Ce spun studiile științifice depre beneficii și riscuri

Apa alcalină. Ce spun studiile științifice depre beneficii și riscuriSursa foto: Arhiva EVZ

Consumul de apă alcalină a câștigat popularitate deoarece se crede că ar avea numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea hidratării și prevenirea bolilor cronice. Acestea nu ar fi justificate, deoarece este vorba despre substanțe de bază cu un nivel ridicat al pH-ului, care este mai mare decât pH-ul neutru al apei potabile obișnuite, de aproximativ 7. Apa alcalină poate fi produsă artificial prin electroliză, care separă apa în fluxuri alcaline și acide.

Atunci când este consumată, este puțin probabil ca apa alcalină să „alcalinizeze” semnificativ organismul, deoarece pH-ul său este neutralizat de aciditatea sucurilor gastrice, care au un pH de 1,5 până la 3,5. Bicarbonatul din apă reacționează cu acidul gastric pentru a forma apă și dioxid de carbon, care este apoi eructat. Mineralele din apă sunt absorbite în intestinul subțire și ajung în sânge, unde pH-ul este bine menținut între 7,35 și 7,45 datorită plămânilor și rinichilor. Mineralele în exces din sânge sunt filtrate de rinichi și excretate.

Studiile științifice privind posibilele efecte ale apei alcaline asupra sănătății sunt limitate și adesea neconcludente. Studiile în eprubetă sugerează că apa alcalină poate inactiva pepsina umană, o enzimă digestivă. În cazul refluxului acid, pepsina ajunge în gât și deteriorează țesuturile, astfel încât, în acest context, inactivarea pepsinei ar putea părea benefică. Cu toate acestea, în stomac, acest lucru ar putea perturba digestia, ceea ce nu ar fi de dorit.

Apa alcalină, riscuri

Cercetările pe animale au arătat beneficii potențiale, cum ar fi creșterea duratei de viață și scăderea în greutate, la animalele care au consumat apă alcalină pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut explica mecanismele din spatele acestor efecte, astfel încât nu este clar dacă acestea sunt aplicabile la om.

Nu există dovezi concludente că apa alcalină hidratează mai bine decât apa obișnuită. Un studiu din 2016 a sugerat o reducere a vâscozității sângelui la persoanele care consumau apă alcalină, sugerând o mai bună hidratare. Cu toate acestea, alte studii nu au găsit nicio diferență semnificativă între apa alcalină și cea obișnuită.

În concluzie, apa alcalină are puține sau chiar niciun beneficiu clar față de apa obișnuită, iar consumul acesteia poate prezenta unele riscuri. Consumul de apă cu un pH mai mare de 9 poate prezenta riscuri pentru persoanele care iau medicamente care blochează producția de acid gastric, deoarece poate crește și mai mult nivelul pH-ului stomacului. În plus, excesul de minerale din apa alcalină ar putea perturba nivelurile de minerale din sângele persoanelor cu afecțiuni renale, care nu pot filtra eficient mineralele. Sursa: livescience.com