Evenimentul ZileiSocialAnunțul zilei despre Pfizer! Adevărul despre serul Pfizer-BioNTech. Toți românii trebuie să știe

Anunțul zilei despre Pfizer! Adevărul despre serul Pfizer-BioNTech. Toți românii trebuie să știe

Anunțul zilei despre Pfizer! Adevărul despre serul Pfizer-BioNTech. Toți românii trebuie să știe
Reprezentanții platformei naționale de informare despre vaccinare au demontat vineri, 28 ianuarie, un alt fake-news despre vaccinurile anti-COVID-19, după ce în spațiul public au apărut informații referitoare la faptul că serurile conțin oxid de grafen și ar fi, prin urmare, toxice. Acuzațiile se bazează pe o analiză a unui profesor din Spania, care a fost respinsă de experți.

„Vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin oxid de grafen”, au transmis reprezentanții Ro-Vaccinare, în urma unui fake-news ce a luat amploare pe rețelele de socializare și care acuză că serurile anti-coronavirus ar fi toxice. Informațiile false circulă inclusiv pe mai multe bloguri încă din vara anului 2021.

Ro-Vaccinare dezminte un alt fake-news 

Acuzațiile vehiculate în spațiul online se bazează pe o analiză a unui profesor din Spania, care a fost respinsă de experți. Acesta a obținut ceea ce el însuși a descris ca fiind rezultate neconcludente după ce a studiat o fiolă de vaccin anti-COVID-19. Profesorul a declarat că flaconul ar fi conținut o doză de la Pfizer-BioNTech, dar a precizat că acesta i-a parvenit prin intermediul unui serviciu de curierat și a recunoscut că originea flaconului este necunoscută.

Multe dintre postări de pe rețelele de socializare și de pe mai multe bloguri sugerează în mod eronat că vaccinurile sunt, prin urmare, toxice.

Reprezentanții platformei naționale de informare despre vaccinarea anti-coronavirus au respins informațiile cu pricina, susținând că ele sunt „o tâmpenie”.

Vaccinurile anti-COVID-19 nu conțin oxid de grafen”

„Clarificăm o tâmpenie care tot apare în secțiunea de comentarii: Vaccinurile împotriva Covid-19 nu conțin oxid de grafen!

Mai multe articole și postări pe platformele de social media care afirmă fals că „oxidul de grafen” este prezent în vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 și care citează un studiu al unui profesor de la Universitatea din Almeria, Spania în acest sens au fost distribuite de mii de ori în mai multe limbi.

Acuzația este nefondată și provine dintr-un studiu greșit metodologic. Experții au confirmat pentru AFP că nu există dovezi privind prezența acestor substanțe în vaccinul Pfizer – sau în vreun alt vaccin disponibil pe piața din Europa de astăzi. Mai mult, universitatea s-a distanțat de document și de concluziile sale”, este mesajul transmis joi de către reprezentanții Ro-Vaccinare într-o postare de pe pagina de Facebook a platformei.

Oxidul de grafenă este un „material cu un singur strat atomic” realizat prin oxidarea grafitului. Atunci când este redus chimic, oxidul de grafenă poate crea grafenă, care a fost descris ca fiind „cel mai puternic, mai subțire și mai conductiv material de pe pământ”, potrivit Reuters.


Accesează: