Evenimentul Zilei > International > Anunțul făcut de „superstarul” politicii cutremură Europa. Renunță la șefia partidului și se retrage de tot
Anunțul făcut de „superstarul” politicii cutremură Europa. Renunță la șefia partidului și se retrage de tot

Anunțul făcut de „superstarul” politicii cutremură Europa. Renunță la șefia partidului și se retrage de tot

La două luni de la demisia sa de la conducerea executivului de la Viena sub suspiciuni de corupţie, fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a anunţat joi că se retrage, la numai 35 de ani, din viaţa politică.

El a declarat că renunţă la şefia Partidului Popular Austriac (ÖVP) şi a grupului său parlamentar.

Kurz a explicat că acuzaţiile formulate împotriva sa i-au diminuat pasiunea pentru politică. Sebastian Kurz a părăsit postul de cancelar în octombrie, după lansarea unei anchete împotriva sa pentru suspiciuni de corupţie, rămânând totuşi la conducerea ÖVP şi a grupului său parlamentar.

Acesta a fost înlocuit în postul de cancelar de fostul ministru de externe Alexander Schallenberg, unul dintre apropiaţii săi. La mijlocul lunii noiembrie, parlamentul austriac i-a ridicat imunitatea parlamentară.

Anchete privind suspiciunile de delapidare de fonduri publice

Scandalul a izbucnit în luna octombrie, când o serie de percheziţii au avut loc, inclusiv la Cancelarie şi la Ministerul de Finanţe, în cadrul unei anchete privind suspiciunile de delapidare de fonduri publice între 2016 şi 2018. Sebastian Kurz a respins acuzaţiile.

Această presupusă deturnare de fonduri ar fi avut drept scop finanţarea apariţiei unor sondaje falsificate şi acoperirea mediatică favorabilă lui Sebastian Kurz într-un tabloid al influentului grup de presă austriac ‘Österreich’. În schimb, acesta din urmă era recompensat prin reclamă profitabilă, conform unor elemente ale anchetei.

Conform tot mai deselor speculaţiilor din media austriacă, ministrul de interne Karl Nehammer i-ar putea succeda lui Kurz la conducerea ÖVP şi ar urma să preia şi funcţia de cancelar de la Alexander Schallenberg.

Superstarul politicii europene

Kurz a fost considerat mult timp un superstar al politicii europene. El şi-a început cariera politică la nivel federal în 2011 ca secretar de stat pentru integrare.

În 2014, când avea numai 27 de ani, el a devenit cel mai tânăr ministru de externe din istoria Austriei, iar după alţi trei ani a preluat funcţia de cancelar, conducând o coaliţie formată din ÖVP şi Partidul Libertăţii din Austria.

Începând din 2020, cancelarul Sebastian Kurz s-a aflat la conducerea unei alianţe formate din ÖVP şi Verzi, scrie Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: