Evenimentul Zilei > Actualitate > Sebastian Kurz a demisionat din fruntea guvernului austriac din cauza acuzațiilor de corupție. Ministrul de externe, favorit să devină cancelar
Sebastian Kurz a demisionat din fruntea guvernului austriac din cauza acuzațiilor de corupție. Ministrul de externe, favorit să devină cancelar

Sebastian Kurz a demisionat din fruntea guvernului austriac din cauza acuzațiilor de corupție. Ministrul de externe, favorit să devină cancelar

Acuzațiile de corupție venite din partea procurorilor l-au silit pe cancelarul austriac să renunțe la putere. Acuzat că a plătit cu bani publici susținerea unui tabloid, Kurz și-a anunțat demisia într-o conferință de presă.

Cancelarul demisionar a ținut, însă, să precizeze că respinge acuzațiile care i se aduc. De altfel, renunțarea la funcția de cancelar pare să aibă legătură nu cu problemele de ordin juridic, ci cu faptul că Verzii, aliații din coaliția guvernamentală, au anunțat că Sebastian Kurz nu mai este apt să fie cancelar.

Kurz a fost silit de aliații ecologiști să demisioneze

Cum Verzii au demarat discuțiile cu partidele de opoziție privind un vot de neîncredere împotriva cancelarului, Kurz a decis să se sacrifice pentru a salva Partidul Popolar Austriac.
„Ceea ce se cere acum este stabilitatea. Pentru a rezolva impasul, vreau să mă dau la o parte pentru a preveni haosul”, a spus Kurz în timp ce își anunța demisia.

El l-a propus ca înlocuitor pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, dar a anunțat că-și va păstra funcția de președinte al partidului și locul în Parlament.

Liderul Verzilor, Werner Kogler, a salutat demisia lui Kurz și a declarat că ar fi dispus să colaboreze cu Schallenberg, spunând că până acum au avut o relație „foarte constructivă”, scrie BBC.

Cine este Alexander Schallenberg

Cel mai probabil, Alexander Schallenberg nu va avea niciun fel de probleme să preia funcția de cancelar, dată fiind susținerea Partidului Popular Austriac și a Verzilor. De origine aristocrată, s-a născut la Berna în 1969, Este fiul unui diplomat care a deținut funcții de ambasador și secretar general al Ministerului Afacerilor Externe.
Alexander Schallenberg a crescut în India, Spania și Franța. Din 1989 până în 1994 a studiat dreptul la Viena și Paris, apoi drept european la Colegiul Europei din Bruges, Belgia. Primul său post în străinătate a fost la reprezentanța austriacă pe lângă UE la Bruxelles, unde a condus departamentul juridic timp de cinci ani. În Austria, Schallenberg și-a făcut un nume în calitate de purtător de cuvânt al foștilor miniștri de externe Ursula Plassnik și Michael Spindelegger
Tatăl a patru copii, Schallenberg a devenit ministru de externe sub prima femeie cancelară a țării, Brigitte Bierlein, și și-a păstrat mandatul și în actuala guvernare, notează krone.at.