Cancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat pentru corupție. Procurorii îl acuză că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-și asigura "prietenia" presei

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat pentru corupție. Procurorii îl acuză că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-și asigura "prietenia" presei sursa foto: EVZ

Cancelarul Sebastian Kurz trece prin momente foarte grele. Tânărul politician austriac, în vârstă de 35 de ani, este vizat de o anchetă a Procuraturii.

Acuzațiile care i se aduc sunt corupție, dare de mită şi de abuz de încredere. Potrivit presei austriece, procurorii suspectează căpoliticianul ar fi folosit fonduri guvernamentale pentru a determina presa să aibă o atitudine prietenoasă față de el și partidul său.

Fonduri guvernamentale pentru favoruri din partea presei?

Mai precis, Ministerul de Finanţe ar fi cumpărat spațiu publicitar într-un tabloid austriac în schimbul publicării unor materiale şi a unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său. Procurorii spun că aceste tranzacții ar fi avut loc între 2016 și 2018, iar resursele ministerului de finanțe ar fi fost folosite pentru a finanța sondaje de opinie parțial manipulate în intteresul partidului lui Kurz.

„Alți nouă suspecți, precum și trei organizații” sunt, de asemenea, sub anchetă pentru diferite infracțiuni de corupție legate de acest caz, a precizat procuratura într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta vizează tabloidul Österreich

Presa austriacă susține că tabloidul care a încasat plățile se numește Österreich și este condus de Wolfgang Fellner. Conducerea ziarului a publicat o declarație în care susține că nu au existat niciun fel de nereguli.

Oamenii legii au anunțat, de asemenea, că au fost făcute mai multe percheziții, inclusiv la două ministere. Ministrul de Finanțe, Gernot Bluemel, a confirmat că ministerul său a fost controlat de oamenii legii. Presa afirmă că alte percheziții au avut loc la cancelarie.

Aliații lui Kurz acuză "celulele de stânga din interiorul Procuraturii"

Deocamdată, Sebastian Kurz nu a făcut nicio declarație în ceea ce privește acuzațiile care i se aduc. Aliații săi politici declară, însă, că e vorba de un dosar politice "celulele de stânga din interiorul Procuraturii", scrie France24.

După ce fostul șef al fostul șef al Partidului Libertății, Heinz-Christian Strache, a fost filmat oferind contracte publice în schimbul ajutorului dat partidului său, procurprii au lansat mai multe anchete de corupție. Unele dintre aceste au vizat Partidul Poporuklui al premierului Kurz, Unele dintre acestea au vizat figuri reprezentative ale partidului, inclusiv pe Gernot Bluemel.

De asemenea, cancelarul Kurz a fost vizat de o anchetă sub suspiciunea că a făcut declarații false în fața unei comisii parlamentare privind corupția, dar nu a fost, până la urmă, pus sub acuzare.