Evenimentul Zilei > International > Scandal politic în Austria. Noi acuzații de corupție pentru cancelarul Sebastian Kurz
Scandal politic în Austria. Noi acuzații de corupție pentru cancelarul Sebastian Kurz

Scandal politic în Austria. Noi acuzații de corupție pentru cancelarul Sebastian Kurz

Stenogramele unor conversații compromițătoare pentru cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, au apărut în spațiul public, dintr-un dosar de corupție în care este vizat.

Cancelarul Austriei este vizat de mai multe acuzații de corupție, într-un dosar instrumentat de procurorii austrieci ai parchetului anti-corupție. Aceștia au dezvăluit noi dovezi care îl incriminează pe șeful guvernului din Austria, după cum relatează publicația Euractiv.

În stenogramele care au fost publicate, apar mai multe conversații, datate din anul 2016, care au fost purtate de Sebastian Kurz, pe atunci ministru de externe, și Thomas Schmid, șef de cabinet și ulterior secretar general în ministerul de finanțe. Conform informațiilor apărute, Thomas Schmid ar fi mărit bugetul ministerului de externe fără cunoștința ministrului finanțelor de la momentul respectiv, Reinhold Mitterlehner.

„Tocmai ai primit o majorare bugetară de 30%! Am făcut asta DOAR pentru tine. Peste 160 de milioane de euro în plus!”, i-a transmis Schmid lui Sebastian Kurz, după cum au relatat procurorii.

„Îmi ești dator :-)))”, ar fi adăugat acesta în mesajul adresat colegului de la Externe

Schmid a ajuns șeful unei companii de stat

Ulterior, Thomas Schmid s-a lăudat cu acest lucru și actualului ministru de finanțe Gernot Blümel. Acesta era, la momentul respective, șeful filialei din Viena a Partidului Popular Austriac (ÖVP) din care face parte Kurz și al cărui președinte a ajuns.

„Kurz se poate c*** bani acum”, i-a scris Thomas Schmid lui Blümel care este anchetat, la rândul său, de procurorii anti-corupție într-un caz separat.

Procurorii austrieci susțin că mesajele pe care le-a transmis Schmid în urmă cu cinci ani ar putea reprezenta „o componentă esențială” care oferă imaginea acestei afaceri de corupție.

Astfel, susțin procurorii, datorită acestei majorări bugetare, despre care se vorbește în mesaje, Schmid ar fi ajuns în fruntea uneia dintre cele mai importante companii de stat. Numirea sa a avut loc trei ani mai târziu, în 2019, iar procurorii cred că toată această poveste sugerează un posibil trafic de influență.

Politicienii resping acuzațiile

Reprezentanții ÖVP au respins acuzațiile pe care le-au catalogat drept „absurde”. În opinia lor, procurorii anti-corupție vizează în mod preferențial partidul de guvernământ în anchetele pe care le derulează. Politicienii din ÖVP susțin că aceste conversații nu au nici o conotație ascunsă și că nu fac decât să explice proceduri standard.

Sebastian Kurz vizat de ancheta anticorupție

La jumătatea lunii mai, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că, alături de șeful său de cabinet, este investigat de procurorii anticorupție pentru o declarație falsă dată în contextul scandalului care ar fi dus la căderea guvernului anterior.

O comisie de anchetă din Parlamentul austriac investighează în ce măsură au influențat donațiile pentru partid adoptarea anumitor decizii politice, în guvernarea precedentă, formată de Partidul Popular (ÖVP, formaţiunea lui Kurz) şi Partidului Libertăţii (FPÖ).

Există suspiciuni că ar fi existat o complicitate în cazul numirii lui Thomas Schmid, apropiat al lui Sebastian Kurz, în funcţia de director al companiei de stat ÖBAGC. Cancelarul austriac, precum și șeful său de cabinet au negat acest aspect.