Rezultat dezastruos al unui sondaj asupra UE. Optimistul Jean-Claude Juncker spune că e„Doar temporar!‟

Rezultat dezastruos al unui sondaj asupra UE. Optimistul Jean-Claude Juncker spune că e„Doar temporar!‟

Fostul șef de la Bruxelles, Jean-Claude Juncker, a susținut că nemulțumirea în UE este temporară după ce europenii au spus că blocul este „defect” și deteriorat de reacția la pandemia Covid.

O majoritate a populației declară că blocul este slăbit în urma gestionării greoaie a crizei de către Consiliul European, a arătat un nou sondaj. Reacția negativă este mai puternică în Franța, Germania, Italia, Spania și Austria, unde mai mult de jumătate dintre respondenți au spus că proiectul UE s-a „defectat”. Această părere a devenit evidentă în urma unor sondaje și cercetări extinse efectuate de Consiliul European pentru Relații Externe.

Francezii s-au arătat ca fiind cei mai mari eurosceptici, în jur de 62% dintre cei chestionați descriind UE ca fiind „defectă” mai degrabă decât „funcționând bine”.

Rezultatele produc un motiv de îngrijorare la Bruxelles și Paris, înaintea viitoarei confruntări electorale între Emmanuel Macron și liderul de dreapta eurosceptic Marine Le Pen, în luna aprilie a anului viitor.

În Germania, 55% au perceput UE ca „kaput”, mai mult de unul din cinci considerând că este „complet defect” - în creștere cu 11% în ultimul an.

Aproximativ 57% dintre respondenții din Italia afectată de pandemie și-au exprimat aceeași opinie.

Pentru spanioli, europeni tradiționali, cifra a crescut la 52%, iar în Austria, de 51%.

Juncker a descris scăderea sprijinului ca fenomen temporar

Juncker a descris scăderea sprijinului pentru Bruxelles ca un fenomen temporar. El a spus că s-a datorat parțial unui început neplăcut al gestionării pandemiei și al unui deficit de vaccinuri. Ardentul filoeuropen a declarat că criza coronavirusului este un exemplu pentru care ar trebui acordate mai multe competențe eurocraților. De asemenea, el a susținut că cel mai ușor pentru guvernele naționale a fost să dea vina pe Bruxelles, deoarece UE nu are puteri reale în domeniul sănătății publice.

„Dar oamenii și-au dat seama repede că aceasta ar duce la o fundătură dacă toată lumea ar rezolva problema singură”, a spus domnul Juncker.

Eșecul Bruxellesului de a depăși performanța Regatului Unit și a altor rivali precum Statele Unite a fost văzut ca o criză „existențială”, potrivit sondajelor ECFR din 12 țări ale UE.

Susi Dennison și Jana Puglierin, autorii raportului, au declarat:

„Asaltul pandemiei a fost șansa UE de a demonstra cetățenilor că se poate deplasa rapid și decisiv în interesul lor.

„Începerea lentă și haotică a lansării vaccinurilor la începutul anului 2021 a ridicat mari întrebări cu privire la capacitatea UE de a-și conduce statele membre prin criză. Dezamăgirea față de instituțiile UE a ieșit acum din periferie și a devenit dominantă ”.

Iar lansarea vaccinului de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stârnit furie în tot blocul. Aceasta și-a asumat responsabilitatea personală a unei inițiative conduse de Bruxelles pentru a asigura suficiente doze pentru cele 27 de state membre ale UE.

Raportul ECFR a arătat actuala poziție a UE:

 „Faptul că două dintre cele mai mari și mai influente state ale UE - Franța și Germania - sunt cele mai puțin convinse de necesitatea cooperării europene subliniază urgența cu care UE trebuie să-și refacă strategia. Ambele țări au alegeri naționale importante în anul următor, ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru liderii UE - cu euroscepticismul crescând din cauza gestionării slabe de către instituțiile UE a implementării vaccinului.”

Experții săi au declarat:

 „Dacă UE nu reușește să își construiască rezistența la noile tipuri de crize cu care se confruntă astăzi lumea noastră interconectată, datele noastre indică faptul că UE însăși ar putea risca să devină o altă victimă a COVID-19”.

Ca rezultat al Brexitului, opinia dominantă în toate țările chestionate este că Marea Britanie este acum văzută ca un „partener necesar”.

Unul din patru germani și aproximativ unul din cinci respondenți austrieci, francezi și spanioli consideră acum Marea Britanie ca un „rival” sau „adversar” după despărțirea UE a Marii Britanii.

 

Ne puteți urmări și pe Google News