Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că, alături de șeful său de cabinet, este investigat de către procurorii anticorupție în ceea ce privește o declarație falsă depusă de cancelar în contextul scandalului care ar fi dus la căderea guvernului anterior. 

Comisia de anchetă din Parlamentul austriac investighează în ce măsură au influențat donațiile pentru partid adoptarea unor anumite decizii politice, care au avut loc în cadrul guvernării precedente, formate din Partidul Popular (ÖVP, formaţiunea lui Kurz) şi Partidului Libertăţii (FPÖ).

Există suspiciuni precum că ar fi existat o complicitate în cazul numirii lui Thomas Schmid, un apropiat al lui Sebastian Kurz, în funcţia de director al companiei de stat ÖBAG, însă cancelarul austriac, precum și șeful său de cabinet au negat acest aspect. 

Sebastian Kurz nu va demisiona, chiar dacă va fi condamnat

Biroul procurorului public pentru afaceri economice a primit mai multe plângeri în acest sens, însă cancelarul susține că, dacă va fi condamnat, nu are de gând să demisioneze din funcție. Mai mult decât atât, demnitarul a criticat faptul că, în comisia parlamentară de anchetă, există interese din partea unor de a-i răstălmăci afirmațiile și pozițiile publice. 

Împotriva lui Sebastian Kurz au fost înaintate mai multe plângeri la Biroul procurorului public pentru afaceri economice. Printre cei care au sesizat organul în cauză în vederea exercitării controlului în sensul celor amintite se numără și partidul NEOS

Cancelarul austriac susține că a dat dovadă de onestitate și a răspuns sincer solicitărilor anchetatorilor. ”Am ştiut că există o cerere legală de a spune adevărul în comisie şi de aceea, evident, am răspuns mereu în mod cinstit (la întrebări)”, a transmis cancelarul austriac. 

Context. Strache, acuzat de realizarea unor compromisuri în schimbul unor finanțări

Reamintim că fostul şef al extremei drepte austriece şi ex-vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost inculpat pentru corupţie, o premieră după scandalul Ibizagate, recent, în urmă cu o lună. 

Acuzațiile înaintate se refereau la anumit avantaje de care ar fi avut parte politicianul în ceea ce privește modificarea legislației în așa fel încât să  permită unei clinici să fie agreată de asigurările sociale.

În 2019, coaliţia de la putere a căzut, în contextul unei capane întinse preşedintelui Partidului Libertăţii austriac (FPÖ), filmat într-o vilă din Ibiza. 

Un video care a fost făcut public în anul 2017, când Heinz-Christian Strache era candidat în alegerile parlamentare, îl prezintă pe politician gata să realizeze un compromis în schimbul unor finanţări controversate. Odată ce Strache a devenit numărul doi al Guvernului, clipul a fost făcut public în presa austriacă, iar scandalul a condus la demararea unor mai multe anchete, potrivit Agerpres.