Evenimentul Zilei > Actualitate > Se inchid mall-urile și intrăm în carantină? Raed Arafat: „Regulile nu se respectă”
Se inchid mall-urile și intrăm în carantină? Raed Arafat: „Regulile nu se respectă”

Se inchid mall-urile și intrăm în carantină? Raed Arafat: „Regulile nu se respectă”

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un anunț de ultimă oră referitor la viitoarele restricții propuse pentru a împiedica răspândirea COVID-19.

Se inchid mall-urile și intrăm în carantină?

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un anunț de ultimă oră referitor la viitoarele restricții propuse pentru a împiedica răspândirea COVID-19. Oficialul guvernamental a făcut o serie de precizări legate de ceea ce se va întâmpla în mall-uri și în galeriile comerciale. Raed Arafat a precizat că nu se va ajunge la o carantină totală sau la închiderea mall-urilor. El a precizat că vor trebui respectate regulile în vigoare care sunt destul de cuprinzătoare.

„Vor fi și alte măsuri. Nu vorbim de carantină totală sau închidere totală, dar măsuri suplimentare care să limiteze activitățile neesențiale este posibil să fie adoptate”, a anunțat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că reglementările autorităților, care sunt în vigoare acum, precum păstrarea distanțării, măsurarea temperaturii la intrarea în magazine nu mai sunt respectate la fel de strict.

„Regulile nu sunt aplicate întocmai. Lumea s-a relaxat. Dacă înainte se făcea control la intrare în magazine, acum nu se mai face. Toate aceste reguli sunt în vigoare, dar nu sunt respectate. La mall, magazinele din interior trebuie să respecte regulile de distanțare. Dacă este un magazin mic, oamenii trebuie să intre pe rând”, a declarat Raed Arafat.


Marcel Vela surprins la o terasă care încălca regulile. Cum se apără fostul ministru


Anunț de ultimă oră al lui Raed Arafat

Din acest motiv, el a anunțat că vor fi controale suplimentare din partea autorităților. De asemenea, Raed Arafat a mai spus că vor fi luate o serie de măsuri pentru restrângerea activităților neesențiale pentru anumite perioade.

„Putem să ne aşteptăm la anumite reglementări în următoarea perioadă care unu: să intensifice controalele în mecanismele care există deja şi care sunt aprobate şi este posibil să apară unele reguli care să fie aplicate pe durata weekendului. Tocmai să nu impacteze activităţile esenţiale, dar să limiteze activităţile neesenţiale.

Putem să vedem că alte ţări sunt din nou cu măsuri mult mai dure. Noi nu am fost adepţii unor măsuri dure, unor măsuri radicale, dar nici nu putem să stăm să vede cum unii încalcă regulile sau nu respectă regulile şi cum spitalele sunt pline cu pacienţi”, a mai spus Raed Arafat.

Noile măsuri de restricții propuse de autorități

Mai multe măsuri și restricții vor fi propuse în perioada următoare, în București, după ce rata de infectare a crescut la 6,22 la mie. Între altele, DSP cere magazinelor să asigure clienților 4 metri pătrați de spațiu în jur. Astfel, numărul clienților care vor intra într-un magazin, în același timp, va fi limitat.

O altă propunere vizează reducerea timpului de funcționare a magazinelor. Acestea ar putea fi închise începând cu ora 18.00. În prezent, programul de funcționare se încheie la ora 21.00.

De asemenea, ar putea fi modificată și ora până la care este permisă circulația pe stradă, care în prezent este de 22.00.

O altă propunere vizează interzicerea evenimentelor sau a activităților pentru copii în spații închise cum ar fi afterschool. Se propune închiderea locurilor de joacă în aer liber. Mai mult vor fi interzise și activitățile sau competițiile sportive pentru amatori.

La evenimente precum înmormântări, cununii, botezuri va fi permisă participarea a cel mult 16 persoane, inclusiv preoții care oficiază slujba religioasă.

Citește și: 

Decesul celor doi soți din Prahova nu are legătură cu vaccinul. Comunicat oficial DSP

Statisticile campaniei de vaccinare. Peste 145.000 de angajați din Educație au fost imunizați