Evenimentul ZileiVremeaANM anunţă prăpădul! Cod roșu de vânt puternic şi cod portocaliu de viscol. Care sunt zonele afectate

ANM anunţă prăpădul! Cod roșu de vânt puternic şi cod portocaliu de viscol. Care sunt zonele afectate

ANM anunţă prăpădul! Cod roșu de vânt puternic şi cod portocaliu de viscol. Care sunt zonele afectate
Meteorologii de la ANM au  emis o avertizare de cod roșu de vânt puternic și zăpadă spulberată în zonele montane ale județelor Caraş-Severin și Hunedoara.

Meteorologii au instituit avertizare de tipul cod roşu de viscol şi cod portocaliu de vânt puternic și zăpadă spulberată pentru mai multe zone ale ţării. Potrivit alertei ANM, vor fi intensificări ale vântului cu rafale care vor depăși 120…130 km/h, zăpadă spulberată și vizibilitate redusă. Sunt vizate zonele de munte de peste cota 1.800 de metri din județele Caraş-Severin și Hunedoara.

Avertizarea este valabilă marți până la ora 21.00

Localnicii au primit mesaj Ro-Aler: „Evitaţi deplasările şi luați măsuri de adăpostire şi auto protecţie. Urmați instrucțiunile autorităţilor. Accesați canalele media şi aplicațiile din mediul online ale DSU,IGSU şi ANM, sunt recomandările transmise de IGSU.

Vântul puternic face ravagii în ţară. În Iaşi, un copil a ajuns la spital după ce a fost lovit de un panou publicitar luat de vijelie. De asemenea, mai mulţi copaci au fost smulși de rafalele de vânt. De asemenea, şi instalaţiile de transport pe cablu din Braşov şi Prahova sunt nefuncţionale din cauza vijeliilor.

Telecabinele şi telegondolele din Braşov şi Prahova nu mai funcţionează din cauza vijeliilor

Telecabinele şi telegondola din Poiana Braşov nu funcţionează din cauza vântului puternic, autorităţile punând în funcţiune doar două teleschiuri care deservesc domeniul schiabil al staţiunii.

Nici telecabinele din Sinaia nu funcţionează din cauza vijeliei. Telecabina Kanzel, telecabina Capra Neagră, telescaunul Ruia şi telegondola din Poiana Braşov sunt oprite, marţi, din cauza vântului puternic.

Autorităţile care administrează domeniul schiabil al staţiunii Poiana Braşov au anunţat că marţi sunt funcţionale doar teleschiurile Bradul şi Stadion. Şi la Sinaia instalaţiile de transport pe cablu sunt oprite. În fiecare marţi, telegondolele nu funcţionează până la ora 12:00, fiind în revizie săptămânală. Din cauza vântului putrnic, acestea nu vor funcţiona nici după ora 12:00, informează reprezentanţii firmei care administrează domeniul schiabil.

Iar în Carpații Meridionali, îndeosebi în zona înaltă, vor fi rafale de 90…110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă. În Moldova, viteza vântului va atinge 60…85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55…60 km/h”, a transmis ANM.


Accesează: