Evenimentul Zilei > Actualitate > Tornadele din SUA, inexplicabil de violente. Meteorologii sunt bulversați, nu înțeleg cum s-au format
Tornadele din SUA, inexplicabil de violente. Meteorologii sunt bulversați, nu înțeleg cum s-au format

Tornadele din SUA, inexplicabil de violente. Meteorologii sunt bulversați, nu înțeleg cum s-au format

Meteorologii din SUA sunt șocați de violența seriei de tornade care a lovit țara în ultima perioadă.

Zeci de tornade au lovit mai multe state din Statelor Unite aproape simultan. Cele mai mari pagube și cele mai multe victime au fost înregistrate în Mayfield, un oraș din statul Kentucky. Președintele Joe Biden a susținut că a fost vorba despre unul dintre cele mai violente astfel de fenomene din istoria Americii.

Meteorologii sunt uimiți de forța acestor tornade care au apărut în afara sezonului obișnuit și se gândesc că schimbările climatice au partea lor de vină.

„Este genul de situație pe care o vezi doar la apogeul sezonului, adică în martie, aprilie sau mai. Nu am văzut niciodată așa ceva în această perioadă a anului. Abia dacă am văzut așa ceva în toată cariera mea”, spune Jeff Masters, meteorolog la Universitatea Yale. „Iar 2021 încă nu s-a terminat. Urmează să apară un alt sistem de furtuni săptămâna viitoare în centrul Statelor Unite”, a avertizat meteorologul.

”Rugați-vă pentru noi!”

Tornada care a lovit Mayfield a pus aproape întreg orașul la pământ și a provocat prăbușirea unei fabrici de lumânări unde lucrau peste 100 de oameni. Aceștia au fost prinși sub dărâmături și au cerut ajutor cum au putut. O femeie angajată acolo a reușit să facă live stream pe contul de Facebook, cerând ajutor într-o mărturie care s-a viralizat pe rețelele sociale: „Vă rog pe toți, rugați-vă pentru noi. Aduceți pe cineva să ne ajute. Suntem răniți. O tornadă. Clădirea a căzut”. Femeia a fost salvată după câteva ore, dar zeci de colegi de-ai ei au murit.

Pe lângă Kentucky, au fost afectate alte cinci state americane. Președintele Joe Biden a promis ajutor federal. „Va fi, cel mai probabil, una dintre cele mai mari intervenții de după tornade din istoria noastră. Arată ca o zonă de război, chiar mai rău”, a spus Joe Biden.