Evenimentul Zilei > Social > Angajatorii, puși în dificultate. Românii sunt cu gândul la vacanță și la zilele libere
Angajatorii, puși în dificultate. Românii sunt cu gândul la vacanță și la zilele libere

Angajatorii, puși în dificultate. Românii sunt cu gândul la vacanță și la zilele libere

Peste jumătate dintre români au rămas fără energie din cauza greutăților din anul 2021. Aceștia își doresc vacanțe cât mai multe și zile întregi de odihnă în 2022. Timpul liber joacă un rol foarte important.

Din cauza pandemiei, dar și a stresului de la locul de muncă, românii au rămas fără energie în 2021. Aceștia au în plan să se bucure de mai mult timp liber. În 2022, sunt 15 zile libere legale, dintre care 9 sunt în cursul săptămânii, iar 55% dintre români vor să își ia zile libere suplimentare. Salariații vor să combine sărbătorile legale cu weekendurile, arată un sondaj al platformei de recrutare online BestJobs.

Angajații au ajuns la capătul puterilor

„În 2022, mulţi angajaţi români vor să îşi rezerve mai mult timp pentru odihnă, după un 2021 în care nivelul de stres şi volumul de muncă au fost mai ridicate decât înainte. Anul acesta, sunt 15 zile libere legale, dintre care 9 sunt în cursul săptămânii.

Pentru a câştiga mai mult timp pentru recreere, 55% dintre angajaţii care beneficiază de zile libere cu ocazia sărbătorilor legale au declarat că îşi vor lua zile libere suplimentare, acolo unde se poate, pentru a face punte cu weekend-ul. Peste 39% dintre angajaţi au în plan să folosească zilele libere legal din acest an pentru relaxare, iar alţi 12% vor profita să rezolve diferite probleme personale sau administrative de care nu se pot ocupa în zilele de lucru. Doar 18% au spus că sunt nevoiţi să lucreze şi în acele zile”, arată sondajul BestJobs.

Sursă: Arhivă EVZ

Anul trecut, doar jumătate dintre români şi-au folosit integral zilele de concediu. 20% au 5 zile de concediu păstrate, iar 16% între 6 şi 10 zile. 3% nu visează la o vacanță, dar vor bani, iar alţi 3% nu s-au gândit ce vor face cu aceste zile.

61% dintre salariați își doresc să profite de toate zilele libere în 2022, 9% vor să folosească doar jumătate, în timp ce 30% nu au planuri de concediu.

„2021 a fost greu pentru cei mai mulţi dintre angajaţi, fiind un an în care economia a revenit puternic spre nivelul de dinainte de pandemie, după un 2020 foarte complicat pentru toată lumea. În plus, pe fondul restricţiilor generate de pandemia COVID-19 şi al incertitudinilor privind cerinţele de călătorie, anul trecut, mulţi angajaţi au preferat să muncească mai mult şi să nu-şi ia toate zilele liber.

Odihna este însă esenţială pentru sănătate, iar un ritm foarte intens de lucru nu poate fi menţinut mult timp fără efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea fizică şi psihică”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs România.

Angajații visează în 2022 la cel puțin 10 zile libere legate. Românii au în plan să meargă în vacanțe și să uite de stresul provocat de pandemie în 2021.