Atenție la alimentele periculoase. Consumul zilnic a două felii de șuncă, boală sigură

Atenție la alimentele periculoase. Consumul zilnic a două felii de șuncă, boală sigură sandvici cu șuncă. Sursă foto: Freepik

Consumul de carne procesată sau roșie crește riscul de diabet de tip 2, se arată într-un nou studiu. Potrivit rezultatelor, doar două felii de șuncă pe zi pot crește pericolul de dezvoltare a bolii cu 15%. La cercetarea condusă de Universitatea Cambridge au participat 2 milioane de persoane din întreaga lume. Studiul oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum privind legătura dintre carne și diabet. Această boală reprezintă unul dintre cele mai presante pericole pentru sănătatea mondială.

Peste 400 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu diabet de tip 2. Este una dintre principalele cauze de orbire, insuficiență renală, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Dovezile sugerează că una dintre principalele modalități de reducere a riscului de îmbolnăvire este îmbunătățirea regimului alimentar.

Consumul de șuncă crește riscul de diabet

Experții care au efectuat o meta-analiză a datelor colectate de la 1,97 milioane de adulți din 20 de țări din Europa, America, estul Mediteranei, sud-estul Asiei și vestul Pacificului. Aceștia afirmă că rezultatele susțin recomandările de limitare a consumul de carne procesată și roșie. Concluziile lor au fost publicate în revista Lancet Diabetes & Endocrinology.

Prof. Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge este autorul principal al studiului. „Cercetarea susține recomandările de a limita consumul de carne procesată și de carne roșie neprocesată. Scopul este de a reduce cazurile de diabet de tip 2 în rândul populației” a spus aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiect finanțat de UE

Cercetătorii au analizat date de la 31 de grupuri de studiu prin InterConnect. Acesta este un proiect finanțat de UE. Scopul acestuia este de a afla mai multe despre diabetul de tip 2 și obezitate.  Ei au constatat că un consum zilnic obișnuit de 50 g de carne procesată - echivalentul a două felii de șuncă - a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de diabet de tip 2 în următorii 10 ani.

Consumul zilnic de 100 g de carne roșie neprocesată - echivalentul unei fripturi mici - a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de a face această boală. Consumul obișnuit de 100 g de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare. Au fost efectuate analize suplimentare pentru a testa constatările în diferite scenarii. „Deși constatările noastre oferă dovezi mai cuprinzătoare privind asocierea dintre consumul de carne de pasăre și diabetul de tip 2 decât era disponibil anterior, legătura rămâne incertă și trebuie investigată în continuare”, a declarat Forouhi.

În Marea Britanie, NHS îi sfătuiește pe cei care mănâncă mai mult de 90 g de carne roșie să reducă cantitatea la 70 g sau mai puțin pe zi. Printre alimentele incluse aici se numără carnea de vită, miel, oaie, porc, vițel, vânat și capră. De asemenea, este inclusă și carnea procesată, cum ar fi cârnații, slănină, șuncă și salam.

Dovezi concrete și factori

Datele InterConnect au permis echipei de cercetare „să țină seama mai ușor de diferiți factori, cum ar fi stilul de viață sau comportamentele de sănătate, care pot afecta asocierea dintre consumul de carne și diabet”, au declarat cercetătorii.

Autorul principal, Dr. Chunxiao Li,  declarat că studiile anterioare au reunit rezultatele existente. Noua analiză a examinat datele de la participanții individuali din fiecare studiu. Această tehnică, a declarat profesorul Nick Wareham, a permis cercetătorilor să „furnizeze dovezi mai concrete ale legăturii dintre consumul de diferite tipuri de carne și diabetul de tip 2 decât a fost posibil anterior”.

Alege o alimentație sănătoasă

Deși s-a dovedit doar o asociere, și nu o cauzalitate, rezultatele s-au aliniat la recomandările actuale privind alimentația sănătoasă. „Acesta este un studiu important care, în ciuda naturii observaționale inevitabile a dovezilor, este foarte bine realizat. Datele sugerează că reducerea cărnurilor roșii din alimentație poate proteja oamenii nu numai de bolile de inimă și de accidentele vasculare cerebrale, ci și de diabetul de tip 2, o boală în creștere la nivel mondial” a spus Prof. Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow.

Dr. Duane Mellor, de la Universitatea Aston, a declarat că mesajul general de reducere a consumului de carne a fost în conformitate cu sfaturile pentru diminuarea riscului de diabet de tip 2. Este vorba și de încurajarea unei diete bogate în legume, fructe, nuci, semințe, fasole, mazăre și linte. „Aceasta ar trebui să fie însoțită de activitate fizică regulată pentru a minimiza riscul de a dezvolta diabet de tip 2”, a spus Mellor, conform The Guardian .

Revista presei